Авиопревозвачите в България заплашват държавата със съд и се заканват

...
Авиопревозвачите в България заплашват държавата със съд и се заканват
Коментари Харесай

Авиопревозвачите заплашват държавата със съд

Авиопревозвачите в България заплашват страната със съд и се заканват да сезират Европейската комисия. Причината - решение, съгласно което Коронавирус помощите за тях ще касаят период до 31 декември 2019 година Това излиза наяве от отворено писмо от Асоциацията на българската авиационна промишленост (АБАИ). То е изпратено до премиера Кирил Петков, финансовия министър Асен Василев, транспортния министър Николай Събев и ръководителя на транспортната комисия в Народното събрание Борислав Гуцанов.

" Авиопревозвачите насочат молба за съответна и бърза реакция да не се позволява неуместното, скандално и лобистко решение финансовата помощ за авиационните превозвачи по отношение на последствията от пандемията да бъде за покриване на отговорности към 31 декември 2019 година “, се показва в отвореното писмо, оповестено на уеб страницата на асоциацията. Оттам заявяват изрично, че в това няма никаква икономическа и пазарна логика и тази помощ няма да отиде по предопределение - за превъзмогване на следствията от пандемията.

От сектора упорстват в текста на Постановление на Министерски съвет, с което ще се дефинират изискванията за разпределение на безвъзмездната помощ за авиационните превозвачи в България, да бъде записано, че средствата се дават за покриване на непокрити закрепени разноски, направени през интервала от 1 март 2020 година – 31 декември 2021 година Превозвачите упорстват и за търсене на отговорност от отговорните лица за включването на интервала от преди пандемията в Решението на Европейска комисия и в Постановление на Министерски съвет.

" След многомесечни старания от страна на асоциациите в бранша едва през септември 2021 г. 46-тото национално заседание утвърди отпущането на финансова помощ за авиационните превозвачи в България. Противно на всякаква логичност обаче текстът, гласуван в " Закона за изменение и допълнение на закона за държавния бюджет за 2021 година “ планува средствата " да се дават за погасяване на обществени отговорности, отговорности към банки и отговорности по контракти за действен лизинг на въздухоплавателни средства, настоящо дължими към 31 декември 2019 година “, пишат още от АБАИ. 

По думите им за всички е пределно ясно, че отговорности, налични към края на 2019 година не са и не биха могли да зародят вследствие на пандемията от COVID-19, настъпила през 2020 година В същото време обаче законодателят е постановил този текст и макар всички досегашни старания той е залегнал и в Решението на Европейска комисия, както и в плана на Постановление на Министерски съвет, направен от Министерство на превоза и известията.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР