Авиоиндустрията е разтърсена от скандал с фалшифициране на сертификати за

...
Авиоиндустрията е разтърсена от скандал с фалшифициране на сертификати за
Коментари Харесай

Стотици самолети в Европа и САЩ са с фалшиви сертификати за безопасност на двигателите

Авиоиндустрията е разтърсена от скандал с подправяне на документи за сигурност на двигателни елементи на самолети, в който е забъркана английската компания AOG Technics. Airbus и Safran, две компании във френската аеронавтика, са директно наранени от тази спекулация, както и американските United American, Southwest и Delta.

Големите американски самолетни компании инспектират самолетите си, откакто стана ясно, че английският снабдител на части за най-широко потребления търговски реактивен мотор е направил голяма машинация със узаконяване на сигурността, заяви Wall Street Journal.

Как беше разкрита измамата:

Фалшифициране на документи: през лятото Safran, GE Aerospace и CFM International са предизвестени от сервиз за поддръжка по отношение на аварийни елементи за мотори CFM56 – най-продаваният самолетен мотор в света с 34 000 бройки, създадени за към тридесет години – съпроводени с фалшифицирани удостоверения. " Този ​​доставчик беше доставил избран брой елементи на избран брой сервизи и всички тези елементи бяха доставени с фалшифицирани документи ", заяви Оливие Андриес, шефът на Safran, пред Асоциацията на публицистите от аеронавтиката (AJPAE).
Тази операция породи съществени опасения по отношение на сигурността на полетните интервенции.

Около 100 наранени мотора: Досега към 100 авиационни мотора са разпознати, че са оборудвани с елементи на AOG Technics. Тези мотори вид CFM56, създадени от CFM International, се употребяват за разнообразни самолети, в това число Airbus A320 и Boeing 737 NG. " Към днешна дата към 100 мотора са разпознати с елементи на AOG Technics ", сподели Оливие Андриес.

В края на август Bloomberg заяви, че европейските авиационни регулатори са изразили угриженост, че моторите, задвижващи редица самолети от по-старо потомство (Boeing 737 и Airbus SE A320), са били ремонтирани с подправени елементи. Те са доставени от AOG Technics Ltd, основана в Лондон. Освен, че е доставяла подправени елементи за мотори, компанията е създавала и подправени профили на свои чиновници в LinkedIn.

Разследване на сертифициращия орган: Сертифициращите органи, в това число американската FAA и европейската EASA, незабавно започнаха следствие, с цел да дефинират степента на манипулиране и нейното влияние върху сигурността на въздухоплаването. Това следствие продължава и има за цел да разпознава всички въпросни елементи.
В прессъобщение Европейската организация за авиационна сигурност (EASA) изрази страдание, че " многочислени документи за позволение за стартиране в употреба на части, доставени от AOG Technics, са фалшифицирани ".

Потенциален риск за сигурността: Фалшивите елементи се оферират под друга форма и съставляват евентуален риск за сигурността на полетите. Поради това самолетните компании са помолени да отстранен моторите си, с цел да сменят съмнителните елементи.

Съдебно произвеждане: Safran заведе правосъдно дело в Обединеното кралство след разкритията. Британският съд изиска AOG Technics да даде цялостен лист на всички елементи на CFM56, закупени и продадени от компанията, дружно със свързаната документи, в границите на 14 дни. Адвокатът на Safran, GE и CFM International Матю Рийв е уверен, че AOG Technics е взела участие в " тенденциозен, непочтен и комплициран проект за машинация на пазара с фалшифицирани документи в промишлен мащаб ", сподели той пред Ройтерс.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР