Август 2023 г. ще завърши с обширна и продължителна гореща

...
Август 2023 г. ще завърши с обширна и продължителна гореща
Коментари Харесай

Мощна гореща вълна в Западна и Централна Европа през уикенда

Август 2023 година ще приключи с обширна и продължителна гореща вълна в огромна част от Европа. След като Южна Европа неотдавна усъвършенства върховете си за всички времена с изпепеляваща горещина, нова мощна гореща вълна ще се ускори тази седмица. Тя ще се популяризира в Западна и Централна Европа през уикенда, достигайки своя пик идната седмица.

Напоследък в Европа са публикувани близки до междинните температури. Изпепеляващата горещина продължава над Турция и Близкия изток, до момента в който останалата част от континента още веднъж последователно се затопля след под естественото ранно начало на месеца, написа meteobalkans. 

Испания претърпя гореща вълна заради подсилване на високо равнище, блокиращо високо от северозападна Африка. Стълб от гореща въздушна маса се популяризира в Испания и Португалия и изчезна по-рано тази седмица. Но температурите още веднъж се покачват.

След четвъртък тази седмица и през уикенда се чака мощна гореща вълна последователно да се популяризира на север в Западна Европа, до момента в който горната блокираща висока вълна се ускори още веднъж.

Горещата вълна ще се популяризира и към централните елементи на континента. Средносрочните трендове също допускат, че жегата ще продължи през идната седмица и ще се ускори в допълнение. Предвижда се да се развие мощен било на по-високо равнище, който ще погълне огромна част от европейския континент в устойчиво и горещо време.

Температурната особеност над Европа демонстрира какъв брой доста по-топла въздушна маса ще се развие през идващите дни и ще се простира към края на август. Общият консенсус на модела допуска, че най-силната топлота ще се развие в Западна и Централна Европа.

Като цяло, когато се образува мощно блокиращо високо събитие, характерност, известна като топлинен купол, ускорява горещите талази изпод. Този характерен метеорологичен модел носи несъразмерна топлота и доста високи температури. 

С развиването на топъл облак първите наранени райони ще бъдат Западна и Югозападна Европа. В петък се чака температурите да се повишат доникъде на 30-те градуса на север от централна Франция, с върхове до към 37 °C. По-на север се чака температурите да останат към 20 градуса.

Горната височина последователно ще се разшири на изток, до момента в който се насочваме към идващия уикенд, което ще разреши на температурите да се затоплят доста в Средиземноморието и Италия също. Прогнозата за средата на 30-те се чака в петък в северна централна Италия, даже по-висока до горните 30-те над остров Сардиния.

Със междинните равнища, които стават доста по-топли след събота, горещите температури се чака да стартират в неделя. Потенциалът се усилва и близо 40 °C ще се върнат в низините в Северна Италия.

Температурите също ще се покачат до междинните до над 30 градуса на целия Балкански полуостров към края на уикенда.

Някои метеорологични модели допускат, че над Европа могат да се развият извънредно високи геопотенциални височини.  През летния месец очевидният резултат е увеличение на топлината изпод заради потъването на въздушна маса в сърцевината на билото. 

Най-значимата особеност ще се развие в западната половина на Европа. От Обединеното кралство и Бенелюкс до Франция и по на юг през Иберия и западното Средиземноморие.

Почти цяла Европа ще остане при по-високи температури от естественото през идната седмица, евентуално до рискови стойности за този късен интервал на август.

Два пика ще обзет Англия, първият към събота, а вторият към вторник-сряда идната седмица. Въпреки че ще бъде къса вълна, се чака температурите да се покачат доста спрямо тези, следени при започване на тази седмица. Те ще бъдат с към 6-8°C над нормата.

Както бе упоменато по-рано, укрепващият топлинен купол нагоре води до разширение на топлинната вълна на север през уикенда до идната седмица. Докато последователното повишение на температурата ще се усилва, изискванията се комбинират за още една рискова, изгаряща гореща вълна за Иберийския полуостров.

В неделя се чака температурите да се покачат доста в Южна Португалия и Испания. И в двете страни температурата може да доближи 42-45 °C в следобедните часове. Също по този начин останалата част от полуострова ще бъде над 30-те градуса в неделя.

Подобни условия се чакат в понеделник идната седмица или даже по-топло в някои региони в Северна Испания и Югозападна Франция. Докато оптималните температури ще доближат от +43 до +45 °C още веднъж на юг, централна Португалия и североизточна Испания ще доближат ниските 40 градуса.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР