Аварийният план, за който са отпуснати средствата, стартира днес. Язовир

...
Аварийният план, за който са отпуснати средствата, стартира днес. Язовир
Коментари Харесай

Стартира аварийният план за водната криза в Перник

Аварийният проект, за който са отпуснати средствата, започва през днешния ден. Язовир " Студена " е в рискова непосредственост до мъртвия си размер.

Перник

От този хидровъзел през днешния ден стартира построяването на новия тръбопровод на Перник. Предвижда се той да бъде дълъг километър и 200 метра и ще коства 2млн. и 200 хиляди

Новата тръба ще минава паралелно на настоящия тръбопровод. Но за разлика от остарелия няма да минава през територията на " Стомана -Индъстрис ". Все още се разисква дали да заобиколи ТЕЦ-Перник, само че тогава ще се оскъпи до 3 млн. и 100 хиляди

Аварийният проект планува още и създаване на нов утаител за пречиствателните станции.

Днес стартира спешното създаване на връзката сред остарялата пречиствателна станция на Перник и новата, което ще даде опция да се пречистват води от мъртвия размер на язовир Студена ".

В момента 2 млн. и 600 хиляди кубика е водата в язовира- рисково покрай мъртвия размер.
Емил Караниколов- министър на стопанската система: Идеята сега е да създадем такава система, при която да не губим вода и да имаме по-добро разчистване, защото и мътна вода ще пристигна от ден на ден с водата, която идва и в случай че стигнем до рисковите зони, също водата би трябвало да се причиства доста по-добре. Инж. Камен Каменов- пълномощник на ВиК- Перник: Мъртвия размер имаме някъде към 20 дни. Може да се направи тази връзка за 2 седмици, с цел да може, като влезем в мъртвия размер, на този режим да подаваме вода.
Стана ясно още, че загубите на питейна вода са намалели с 20 % след почналите поправки.

Тази заран министър председателят беше в Перник, с цел да види на място по какъв начин се извършва спешният проект. Той не спести рецензии поради огромните загуби на вода.
Бойко Борисов, министър-председател: " Вода газят, жадни вървят. Около " Студена " и ТЕЦ-а е тресавище от течаща вода от тази, която видяхте от пречиствателните станции. Не му е отговорна сушата, а индивидът.
От " Стомана ", отхвърлиха да са отговорни за течовете по водопровода, преминаващ през тяхна територия. Те обясниха, че водата е питейна и не я употребяват за промишлени потребности.
Златислав Ивков - общоприет шеф на " Стомана -Индъстрис ": " Стомана " не е отговорна за водната рецесия и за източване на водата на язовира. Оказваме цялостно подпомагане. Това са водопроводи на ВиК-Перник- магистрални.
От металургичното дружество обявиха, че ще дарят на общината земята, върху която минава сегашният магистрален тръбопровод.
 Борисов отпусна още 30 млн. лева за водната рецесия в Перник Борисов отпусна още 30 млн. лева за водната рецесия в Перник
Кризата в Перник се задълбочава, стана ясно, че размерът на язовир Студена наближава така наречен мъртъв размер. Днес започва спешният проект, който ще бъде...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР