Авариралият на 29 октомври, часове след приключване на плановия му

...
Авариралият на 29 октомври, часове след приключване на плановия му
Коментари Харесай

Проблемът с 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" остава, пускането му отново се отлага

Авариралият на 29 октомври, часове след привършване на плановия му ремонт, 6-и блок на АЕЦ " Козлодуй " няма да бъде пуснат през днешния ден, както съобщи служебният министър на енергетиката Росен Христов и както самата централата беше оповестила пред Електроенергийния систематичен оператор.

Новата дата за стартиране на мощността е 22 часа на 7 ноември, или цели 9 дни след настъпването на повредата. Толкова дълъг непланов престой, както се назовава официално прекъсването на блока, специалисти от бранша не си спомнят да е имало в последните 20 години. А хора, осведомени от близко с процесите в централата, настояват, че е доста евентуално и на 7 ноември мощността да не бъде пусната.

Въпреки че риск за здравето в тази обстановка няма, всичко това води до големи пропуснати изгоди за централата. При междинна цена на електрическата енергия от 350 лева./мВтч за последната седмица това са неосъществени доходи от 8.4 млн. лева дневно, или общо 75.6 млн. лева до понеделник вечер, в случай че 6-и блок бъде пуснат тогава. Чистата облага от това за АЕЦ-а би била най-малко 60 млн. лева, като значимото в този момент е, че тези пари се употребяват от страната за обезщетенията на бизнеса.
Какъв е казусът
Официално пояснение какво тъкмо се е случило след ремонта на 6-и блок, че към този момент седмица да не може да бъде пуснат, към момента липсва. Знае се единствено, че има приключване на водород от охладителната система. След като през уикенда казусът стана явен, служебният министър на енергетиката Росен Христов посети във вторник нуклеарната централа и разгласи, че " след извършени доста проби, другите хипотези за повода за приключването на водород от охлаждащата система на генератора са сведени до една-единствена догадка - всички разбори сочат към механически проблем, който сега се отстранява ".
Реклама
Причината за казуса се проучва и до момента в който той не се в профил, блокът няма да бъде пускан, сподели още енергийният министър, потвърждавайки, че за първи път се случва такава нередовност.
Какво прави управлението
По информация на " Капитал " обаче в тази ситуация не става дума единствено за механически проблем, само че и за липса на надзор от страна на управлението на централата, което месец преди старта на годишния планов ремонт.

Ключовото тук е, че новият изпълнителен шеф Георги Кирков информация и значително не можеше да реализира отговорностите си.

Дали ще бъде потърсена някаква отговорност на управлението на централата за тази повреда и пропуснатите изгоди, към момента не е ясно. " Капитал " изпрати въпроси за това до Министерството на енергетиката и ще разгласява отговорите тук незабавно щом ги получи.
Реклама
Любопитно е обаче, че служебният зам.-министър на енергетиката Еленко Божков към момента не е изразил обществена позиция по протичащото се в АЕЦ " Козлодуй ", макар че, преди да заеме поста, постоянно сигнализираше за " проблеми " при стартирането на блоковете след ремонт, за пожари, за поръчки и така нататък
Свързани публикации Таванът за тока на бизнеса ще падне до 200 лева./мВтч през 2023 година 2 ноември 2022, 18:46 Седмичен бюлетин за правни вести 31 октомври 2022, 10:50 На прага сме на гражданска война в нуклеарната сила 30 октомври 2022, 13:16 Седмични вести за енергетика: Дългосрочната прогноза за времето в Европа; Как Русия унищожава енергийната система на Украйна 29 октомври 2022, 13:04 Шефът на АЕЦ " Козлодуй " е отговорен за злополука, само че е избавен по отминалост 28 октомври 2022, 17:11 Първо беше " безпорядък и съсипия " в енергетиката. Сега идват популизмът и операциите 24 октомври 2022, 16:25 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Ивайло Станчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР