Авансово платени 84 млн. лева за 20-километрова отсечка от магистрала

...
Авансово платени 84 млн. лева за 20-километрова отсечка от магистрала
Коментари Харесай

84 млн. лв. са авансово платени за незапочнат строеж на АМ Хемус

Авансово платени 84 млн. лв. за 20-километрова права от автомагистрала " Хемус " от Александрово до Павликени, чийто градеж въобще не е почнал. Това откри инспекция на място на районния министър Виолета Комитова. И още в сектора към момента не са извършени отчуждителни процедури, което може да отсрочи започването на строителните работи с до 3 години.

За сектора " Автомагистрали " сключили контракт през 2020 година за доставка на материали на стойност над 97.8 млн. лева, от които 84 млн. лева към този момент са платени предплатено на компанията снабдител. Но по сектора не се работи.

" Имаме единствено влезнал в действие Подробен устройствен план на този сектор, 20 км. Оттук нататък предстоят отчуждителни процедури за всички притежатели, оценка на цените, от време на време се жалят тези цени, дълги процедури, до момента в който страната придобие собствеността пред трасето на автомагистралата. Следват подробни планове и позволения за градеж и чак тогава можем да почнем да строим ", сподели служебният районен министър Виолета Комитова.

Комитова разяснява, че са обезпокоени какво ще стане с платените към този момент пари, откакто не е почнало строителството, тъй като тези процедури може да лишават до три години. От " Автомагистрали " дадоха отговор, че близо 79.5 млн. лв. е осъществената към този миг спестовност от фиксирането на цените на материалите за сектори 4, 5 и 6 на автомагистрала " Хемус " към стойностите им в интервала на заплащане на задатъците.

От Министерство на регионалното развитие към този момент са почнали срещи с представители на всички компаниите, които са получили предплатено заплащане, с цел да се обясни дали те са стопански постоянни и няма ли да банкрутират в идващите години, без да изпълнят отговорностите си по договорите.

" Искам изрично да кажа, че Министерство на регионалното развитие няма желание да стопира никакви градежи. Ние ще поставим всички старания този градеж, както е стартират, по този начин да бъде приключен, като подобрим някои процеси вътре ", сподели Комитова.

Министър Виолета Комитова съобщи, че няма да има никакви забавяния по заплащанията към компаниите за готовите към този момент сектори. Тя увери, че държавното управление няма да пречи за построяването на " Хемус ", само че не може да се ангажира дали тя ще бъде приключена до 2024 година.

Репортер: Дарина Найденова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР