"Авангард", "Кинжал", а сега и "Циркон" . . . Впуснала

...
"Авангард", "Кинжал", а сега и "Циркон" . . . Впуснала
Коментари Харесай

Русия „води с една дължина“ в разработването на хиперзвукови оръжия

"Авангард ", "Кинжал ", а в този момент и "Циркон "... Впуснала се преди време в конкуренцията с хиперзвукови ракети, Русия съгласно специалисти "води с една дължина " в тази сфера и може да употребява това като лост в договарянията за контрола над въоръженията.

С оптималната скорост 9 Маха и научен обхват 1000 километра, "Циркон " сполучливо мина тази седмица ново тестване, което доближава слагането ѝ на въоръжение в съветския военноморски флот, където с нея ще бъдат оборудвани фрегати, а след време и атомни подводници.

Тази хиперзвукова ракета е част от "непобедимите " оръжия, показани с доста звук през 2018 година от Владимир Путин, който насочи и предизвестие към западните страни: "Чуйте ни в този момент! ".

Оръжия, предопределени "да сплашат Запада "

Два модела от тях към този момент са на въоръжение - ракетата "Кинжал " за военновъздушните сили и, преди всичко, "абсолютното оръжие " на съветския президент - хиперзвуковият планер "Авангард ". Способен да носи нуклеарен заряд, той лети със скорост до 33 000 км/ч, променяйки непредсказуемо посоката и височината на полета, което прави прехващането му съвсем невероятно.

Това са оръжия, предопределени "да сплашат Запада ", счита самостоятелният аналитик Александър Голц - Владимир Путин нееднократно е повтарял, че са създадени в отговор на американския противоракетен щит.

Вашингтон и НАТО не подминаха без внимание пробния пуск в понеделник. "Новите хиперзвукови ракети на Русия са евентуално дестабилизиращи и водят до основни опасности ", тъй като могат да носят нуклеарни заряди, разяснява в понеделник представителят на Пентагона Джон Кърби.

Висш чиновник от НАТО разкритикува пред Агенция Франс Прес тези ракети, които "създават нараснал риск от ескалация и неточност в преценките ", като увери, че Атлантическият алианс "няма да последва образеца на Русия ".

Технологична преднина

Ако приказваме за хиперзвукови оръжия, софтуерната преднина на Русия е неоспорима. "Никой с изключение на Русия няма такива, само че всички желаят да имат ", акцентира Александър Голц. Китай разсекрети първата си хиперзвукова ракета през октомври 2019 година и Вашингтон възобнови редица замразени стратегии. Франция също се впусна в конкуренцията. "Руснаците отлично знаят, че преднината им е краткотрайна ", акцентира Игор Деланое, заместник-директор на Френско-руския център "Обсерво " и специалист по въпросите на защитата.

"Американците ще наваксат изоставането си за месеци, година и половина или най-вече две ", споделя той.

Хиперзвуковите оръжия са рискови не толкоз поради скоростта си, която в последна сметка не е по-голяма от тази на междуконтиненталните балистични ракети, колкото поради способността да трансформират посоката на придвижване, вместо да летят по дадена предвидима траектория - това праща в давност наличната противоракетна защита. През последните години редица американски представители се разтревожиха по-специално от обстоятелството, че тези оръжия са рискови за самолетоносачите - извънредно уязвими кораби.

Редица наблюдаващи обаче са на мнение, че в хиперзвуковите ракети няма нищо същински революционно.

"Авангард " съставлява незабравим теоретичен триумф, само че от военна позиция по нищо не се разграничава от елементарна нуклеарна бойна глава ", упорства Александър Голц. Според него Москва без друго разполага с едно непобедимо оръжие - "ядрения си боеприпас, доближаващ половината от международния капацитет ".

Преговорната маса

Защо тогава се харчат милиарди за сходни ракети?

"Идеята не е наложително да използваш тези оръжия (...), а да покажеш, че каквито оръжия и да създаде някой, ти пръв ще се сдобиеш с такива. Че постоянно ще си върхът ", акцентира Камерън Трейси от Центъра за интернационална сигурност и съдействие към Станфордския университет в Съединени американски щати.

Русия може да употребява преимуществото си по-специално, с цел да върне Съединени американски щати на масата за договаряния по контрола над въоръженията.

"Това е нормална тактика - да разработваш нови оръжейни системи, не с цел да ги развърнеш, а с цел да ги използваш при договаряния ", изяснява Трейси.

Срещата сред Владимир Путин и президента на Съединени американски щати Джо Байдън в средата на юни завърши с къса декларация, че ще стартира "диалог за стратегическата непоклатимост " - пробив след ръководството на Тръмп, белязано с разпадането на руско-американския контракт ДРСМД за ракетите със междинен обхват.

В очакване този разговор да стигне до резултат - или пък не - виждаме по какъв начин се развива, "безспорно, първичната фаза на оръжейна конкуренция ", отбелязва Ханс Кристънсън, специалист по нуклеарните оръжия от Федерацията на американските учени. "Една рискова конкуренция да се разбере кой може пръв да унищожи обектите на другия лагер ", прибавя той: "Никой не знае в действителност по какъв начин ще свърши това ".
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ--> Източник: По тематиката.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара - Как наподобява дамата на твоите фантазии? - Над 40, пълничка, само че не дебела, с очила, костюм, не е първа хубавица, само че се грижи за… Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниОсвободените членове на Съвета на шефовете не са освободени от отговорностМинистърът на правораздаването съобщи, че Висш съдебен съвет не е разгледал това, което през вчерашния ден е обсъждал 7 часаЖивотните идват от огромно стадо в унгарския зоопаркВ момента платформите не са виновни за дезинформациятаСпомен за детските лагери и посланията по рушащите се стени – тази неделя след централната емисия вести на NOVAСпоред специалистите дамската фигура може да се заключи в пет типаДосега ЮНЕСКО е изключвала единствено два обекта от листата, който съществува от 1978 г.Тази обичана ароматна напитка даже има противовъзпалителни свойстваZignie е обичайно ядене в Еритрея, вижте по какъв начин да си го приготвитеРешението им беше оповестено на брифинг тази сутринОт ГЕРБ/СДС отхвърлиха да дойдат за съвещания при президента Румен РадевВижте прогнозата за времето за уикендаВ Италия ще изискват „ зелен пропуск ”, а във Англия служащи ще бъдат тествани всеки денПоредното изследване в поддръжка на тезата, че електрическите автомобили са доста по-екологично чисти от стандартните модели.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР