automedia.investor.bgПрез есента автомобилът изисква специална поддръжка. Освен него пренастройка трябва

...
automedia.investor.bgПрез есента автомобилът изисква специална поддръжка. Освен него пренастройка трябва
Коментари Харесай

Как да караме безопасно през есента

automedia.investor.bg

През есента автомобилът изисква специфична поддръжка. Освен него пренастройка би трябвало да създадат и водачите. Следващите препоръки ще ви оказват помощ да бъдете по-спокойни при пътешестване.

Внимавайте за листата – на шосето и върху колата

Повечето водачи карат по-внимателно на сняг, само че на нечисти пътища не понижават скоростта. Мократа шума или калта по земята могат да бъдат доста хлъзгави. Спирачният път се удължава. Под листата постоянно се крият дупки или камъчета.

Листата могат да провокират проблем и когато покрият водните отвори пред челното стъкло. Ако те бъдат запушени, в купето може да проникне вода. Тя води до неприятни миризми, формиране на мухъл или механически недостатъци.

Виждайте и дано ви виждат

През есента безупречната осветителна система на автомобила е изключително значима – освен с цел да виждате добре, само че и с цел да бъдете разпознаван рано от другите участници. Късите светлини би трябвало да бъдат включвани рано, тъй като дневните светлини на актуалните коли бързо доближават границите си при здрач и неприятна видимост.

Не забравяйте чистачките. Ако те са напукани или износени, перата би трябвало да бъдат заменени. При замърсяване може да помогне разчистване с препарат или шампоан за кола.

Внимавайте с атмосферните условия

Есента носи освен дъжд, мрачевина и мъгла, само че и доста вятър и понякога даже стихии. При опция не паркирайте колите си под дървета – в противоположен случай падащите клони могат да причинят обилни вреди. За да контролирате автомобила си при положение на непредвидени пориви, скоростта би трябвало да бъде приспособена към изискванията. Препоръчва се нерешителност изключително при мостове или горски пътища, където рисков е мощният непряк вятър. Само тези, които държат двете си ръце на кормилото, могат да реагират бързо и да противодействат, в случай че е належащо. А тези, които пътуват с ремарке, просто би трябвало да заобикалят такива дни.

Дивеч на пътя

През есента, изключително рано заран, се стига до доста повреди с диви животни. Животните се хранят по това време на деня или се връщат в местата за отмора, пресичайки шосето. Затова би трябвало да се внимава изключително по пътищата около нивите и горите, даже и да няма пътни знаци. Един елен или дива свиня постоянно могат да бъдат последвани от повече животни от стадото. Ако на пътя или до него се появят диви животни изключете дългите светлини и натиснете клаксона. Силната светлина обърква животните, те губят ориентировка и постоянно хукват инстинктивно към източника й. Ако конфликтът е неминуем, дръжте крепко кормилото и натиснете спирачката. Избягвайте рискови избягващи маневри. Сблъсъкът с друга кола или дърво нормално е по-опасен от конфликта с животно.

Правилно облечени карате по-безопасно

Времето на тениските и тънките пуловери завършва през есента, когато идват дебелите якета и палта, изключително рано заран. Често обаче топлите облекла не са подобаващи за шофиране. Ако носите прекомерно дебели облекла, придвижванията ви зад кормилото няма да бъдат верни. Освен това може да се стигне до по този начин наречената обстановка „ без колан “. Предпазният колан към този момент не е стегнат към тялото, тъй като изпод се е образувала празнота и при положение на удар няма да ви отбрани оптимално. Това важи изключително за децата, които са пристегнати на мястото си с яке.

В по-тъмния сезон изключително значима е наложителната защитна жилетка. Проверете още веднъж дали тя е на борда - в идеалния случай би трябвало да има такава на всички пасажери.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР