automedia.investor.bgКомисията за ценните книжа преглежда десетки потенциални съдебни искове срещу

...
automedia.investor.bgКомисията за ценните книжа преглежда десетки потенциални съдебни искове срещу
Коментари Харесай

Ново двайсет: Мъск се отказа да изкупува Tesla

automedia.investor.bg

Комисията за скъпите бумаги преглежда десетки евентуални правосъдни искове против шефа на компанията

Най-добре ще е за Tesla да си остане обществено търгувана компания, разгласи ненадейно основният й изпълнителен шеф Илон Мъск късно в петък. Две седмици по-рано Мъск бе оповестил, че възнамерява да изкупи компанията и да я направи частна, и че е обезпечил финансиране за задачата. Този анонс провокира съществени разтърсвания на борсата и даде начало на следствие на щатския борсов регулатор.

" Вярвам, че по-добрият път за Tesla е да остане обществена ", написа Мъск в формалния блог на компанията, като посочи, че е съгласувал това с борда. Ексцентричният началник е стигнал до това умозаключение след разисквания със съветниците си от Goldman, Morgan Stanley и Silver Lake, които бяха ангажирани точно да оказват помощ в откупуването на компанията. Повечето от сегашните акционери на Tesla също изказали желание компанията да си остане на борсата. 

" Знаех, че процесът по откупуването ще е предизвикателство, само че в този момент се обясни, че ще отнеме даже повече време от предстоящото и ще е по-разсейващ, в сравнение с чакахме ", изяснява Мъск. 
 

Шестима от членовете на борда заявиха, че Мъск ги е уведомил за това решение и че той има цялостната им поддръжка. Засега те не разясняват слуховете, че са настояли да се назначи основен действен шеф, който да оказва помощ на Мъск в ежедневното ръководство на компанията. По-рано в изявление за The New York Times Мъск се оплака, че последната година е била убийствена за него, със 120-часови работни седмици и с доста редки благоприятни условия да вижда околните и фамилията си. 

Промененото решение на Мъск обаче напълно не разсейва правните облаци над главата му. Комисията по тържищата и скъпите бумаги сега изследва голям брой евентуални правосъдни искове от вложители, купили акции на Tesla след анонса на Мъск. Той твърдеше, че е обезпечил финансиране за цялостното изкупуване на акциите на цена 420 $ (тоест до 70 милиарда долара) след диалози със саудитския Обществен капиталов фонд (PIF). Това подтикна доста пазарни играчи да купят акции на по-ниска цена. Сега, след обявата на Мъск, JPMorgan намали оценката си за книжата на Tesla до едвам 195 $. 

Някои наблюдаващи считат анонса на Мъск от 7 август за класическа пазарна операция, ориентирана като възмездие против спекулантите, играещи против Tesla посредством къси продажби. Те биха спечелили, в случай че книжата на компанията внезапно се обезценят. 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР