Auto Club Europa (ACE) обяснява правната ситуация, свързана с камерите

...
Auto Club Europa (ACE) обяснява правната ситуация, свързана с камерите
Коментари Харесай

Камерите включени в колата? Правната оценка

Auto Club Europa (ACE) изяснява правната обстановка, обвързвана с камерите и видеозаписите на или в колата. Производителят на електрически коли Tesla загуби отчасти последното дело, заведено от Федерацията на немските потребителски организации (vzbv) против него. Предмет на договарянията беше, наред с други неща, режимът на защита, който разрешава 360-градусово наблюдаване на автомобила посредством разнообразни камери на разстояние до 200 метра. Тази процедура е наказуема в Германия и нарушава използваното законодателство за отбрана на данните.

Много притежатели на коли желаят да защитят личната си кола от вандализъм или други вреди и по тази причина я следят с камера. Проблемът тук е, че се записва покрайнината, а също и инцидентно минаващите хора. Записът, както и при режима Sentinel на Tesla, е инцидентен и непрекъснат, което не е в сходство с Общия правилник за отбрана на данните (GDPR). Поради това ACE предлага на всички притежатели на коли да не употребяват тази или сходни функционалности, с цел да не рискуват санкция за нарушение на GDPR.

Режимът Tesla може да бъде деактивиран посредством настройките на автомобила. Тук е значимо да се означи, че режимът постоянно се задейства още веднъж след актуализации, тъй че е най-добре да ревизирате, преди да започнете пътуването си. За външни лица и инцидентни минувачи задействаният охраняем режим може да бъде разпознат по огромен червен кръг в средата на екрана.

Използването на по този начин наречените видеорегистратори, т.е. дребни видеокамери, които нормално се прикрепят към таблото или предното стъкло, е по-широко публикувано. Те снимат какво се случва по време на шофиране и имат за цел да покажат непозволеното държание на другите участници в придвижването. Важно е да се снима единствено за малко и за всеки обособен случай.

Много камери презаписват данните на постоянни шпации. Обикновено са оборудвани и със датчик, който регистрира трептения или други сходни и в този извънреден случай резервира записите за по-дълго време. В този смисъл регистраторите могат да запазят записите единствено в случай че фактически е настъпил случай или нещо сходно. Ако могат да се видят хора, регистрационни номера или друга персонална информация, такива записи не могат да бъдат оповестени в интернет или по различен метод без позволение.

Използването на видеорегистратори е доста спорно на процедура. Записите могат да бъдат позволени като доказателство в съда единствено в обособени случаи, в случай че ползите на повреденото лице доминират. Поради това потреблението на видеорегистратори би трябвало да се третира с нараснало внимание и може да докара до правосъдни каузи за цивилен права или отбрана на данните.

За помощ при паркиране постоянно се употребяват и камери, които снимат региона към колата. За разлика от режима на защита или записите на видеорегистратора, те отразяват единствено настоящата обстановка и по този метод уголемяват зрителното поле на лидера. Въпреки това, няма запис или предпазване, тъй че няма терзания по отношение на отбраната на данните при положение на камери за паркиране.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР