Аукционната къща Christie`s обяви днес, че ще предложи на търг

...
Аукционната къща Christie`s обяви днес, че ще предложи на търг
Коментари Харесай

Ето най-скъпата картина от ХХ век, предлагана досега на търг

Аукционната къща Christie`s разгласи през днешния ден, че ще предложи на търг през май на портрет на холивудската икона Мерилин Монро от американския попарт художник Анди Уорхол, оценен $200 милиона, което би било най-скъпото произведение на изкуството от ХХ век продавано на търг, съобщи Агенция Франс Прес.

Картината, озаглавена Shot Sage Blue Marilyn, нарисувана през 1964 година от Уорхол, e " най-важната картина от XX век, продавана на търг за едно потомство ", съгласно изказване на Christie`s в Ню Йорк, представено от организацията.

На конференция чиновници на Christie`s разясниха, че известният облик на Мерилин Монро принадлежи на фондацията на Томас и Дорис Аман (брат и сестра) в Цюрих, които ще посветят приходите от продажбата " за възстановяване живота на децата по света посредством здравни и просветителни програми”.

„ Тъй като 100% от продажбата на една картина отива за щедрост, това е най-големият търг с филантропска цел след сбирката на Пеги и Дейвид Рокфелер през 2018 година “, съгласно Christie`s.

Според ранглиста, направена от Агенция Франс Прес, абсолютният връх за продажба на произведение на изкуството на търг сега се държи от " Спасителят на света " (Salvator Mundi) на Леонардо да Винчи, продаден през ноември 2017 година за $450,3 милиона от Christie`s в Ню Йорк.

За произведения от ХХ век " Жените от Алжир " (Les Femmes d`Alger), маслена картина на Пабло Пикасо, беше продадена за $179,4 милиона през май 2015 година,пак от Christie`s, в Ню Йорк.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР