ауката и медицината не спират да се развиват и би

...
ауката и медицината не спират да се развиват и би
Коментари Харесай

Д-р Емил Атанасов - детският уролог от „Пирогов“, който върви напред с „малки стъпки, но постоянно“

ауката и медицината не стопират да се развиват и би било закононарушение да стоиш и да правиш едно и също. Така доктор Емил Атанасов изяснява интереса си към нововъведенията в детската урология.

Лекарят от „ Пирогов “ е образец по какъв начин, когато имаш ясна цел, всички спънки са преодолими. През август тази година се случва нещо, към което той се стреми от няколко години и се готви поредно.

В Клиниката по детска урология на “Пирогов “, която е единствена в страната, беше сложено началото на урологичните лапароскопски интервенции, като рутинни при дребни деца. Първите интервенции направиха доктор Атанасов и двама лекари от Швейцария - проф. Рита Гобе и доцент Лука Мазоне, при които той се е обучавал и които дойдоха по негова покана.

Методът разрешава безкръвно, атравматично, да бъдат оперирани деца, в това число малчугани на 1 до 2 годинки, със характерни вродени бъбречни урологични болести, както и деца с урологични проблеми. В някои от случаите този тип интервенция е извънредно нужна, тъй като в случай че не се извърши в точния момент се усилва рискът от развиване на тумори на тестиса или неплодородие.

Разликата сред класическата интервенция и лапароскопската е, че децата, още на идващия ден са дейни, не изпитват болежка, изяснява доктор Атанасов. Освен това лапароскопският способ дава опция за изключителна точност, редуцира престоя в болничното заведение и децата нямат забележим белег от осъществената интервенция. Урологът споделя, че постоянно се е стремял да е в крайник с новите способи в своята област. Сам финансира и посещава разнообразни курсове в Израел, Италия,Франция. Споделя, че всяка седмица отделя един ден, с цел да следи изявления по забавни случаи в специалността си и нововъведенията.

За да се правят лапароскопски интервенции при деца „ Пирогов “ получава специфични принадлежности от „ Българската Коледа “ преди две години. Имахме апаратурата, само че нямаше кой да оперира с нея, нямаше готови лекари споделя доктор Атанасов.

Той се свързва с Университетската детска болница в Цюрих, където сходни лапароскопски урологични интервенции на деца се правят рутинно от 15 година и получава покана за специализация при проф. Рита Гобе. Докато бях там следих, сравнявах по какъв начин е у нас.Бях удовлетворен, че и нашите деца ще могат да се възползват от тези по-щадящи способи, още повече, че инсталация към този момент имаше, споделя доктор Атанасов.

Така идва концепцията да предложения двамата швейцарски детски уролози у нас. Щастлив е, че те незабавно откликват. Щяхме да стартираме още напролет, само че тъкмо тогава се случи пандемията с ковид и се наложи да отложим, споделя доктор Атанасов.

И откакто едната цел е реализирана и началото на лапароскопските интервенции в Клиниката по детска урология е сложено, незабавно идва и нова – доктор Емил Атанасов към този момент мисли и за подготовка за интервенции с робот.

Между всичко друго приготвя и докторантура в региона на реконструктивните интервенции в детската урология, която възнамерява да завърши скоро. Избрал е тематиката, заради дългогодишния си опит в Пирогов, където най-често тези интервенции се правят. Такова характерно вродено заболяване е хипоспадията. Една от най-хубавите школи за промяна на аномалията е в Сърбия, и даже уролози от западни клиники се учат при доктор Радош Джинович. Д-р Атанасов се свързва с него и от време на време пътува до Белград, с цел да оперират дружно.

Обичам да работя с деца, тъй като доста от урологичните болести са вродени, можеш да окажеш помощ и това дете да израсне крепко, това носи задоволство, споделя доктор Емил Атанасов.

Какво го стимулира? „ Когато вземеш компетентност си доста вдъхновен и окуражен, инвестираш време, пари, с цел да се развиваш и да правиш това, което постоянно си желал. И даже и да е мъчно, каквито и спънки да се появят, имам вяра, че ще се оправя, с цел да бъда потребен. Ако се бях отказал, нямаше да бъда задоволен “, споделя доктор Атанасов.

И споделя още нещо, което счита за значимо: „ Малки стъпки, само че непрекъснато ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР