атриарх Неофит благослови българите за големия християнски празник Рождество Христово

...
атриарх Неофит благослови българите за големия християнски празник Рождество Христово
Коментари Харесай

Патриарх Неофит благослови българите за Рождество Христово

атриарх Неофит благослови българите за огромния християнски празник Рождество Христово - Коледа. Патриаршеският благослов беше насочен на Божествената света литургия за Рождество Христово в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски ".

В храма беше прочетен евангелският роман за рождението Божия наследник - Исус Христос.

Християнският свят отбелязва през днешния ден един от най-големите църковни празници - Рождество Христово - Коледа, на който се празнува рождението на Божия наследник - Исус Христос. С Рождество Христово се поставя началото на ново летоброене. Създателят на новото летоброене, римският духовник Дионисий Малки, пресмята, че Исус Христос се е родил на 754-ата година от основаването на Рим. Затова Рождество Христово се смята за граница във времето и за празник на празниците за християните.

Според Евангелието раждането на Христос станало в град Витлеем, в римската провинция Юдея. Пророк Данаил предсказал, че Христос ще се яви 490 години след възобновяване на Йерусалимския храм. С приближаването на указаното време всички очаквания на юдеите се устремили към идващия Месия.

"Денят на Христовото Рождество е ден на светлина и наслада, на вяра и очакване, ден за осъзнаване на най-висшето и последно предопределение на индивида: да стане господ по берекет. Ден, в който въпреки и все по този начин заобиколени от болката, страданието и гибелта, ние с религия, непосрамена вяра и богопросветен разум популяризираме живота ", се споделя в патриаршеското и синодално обръщение за Рождество Христово.

"Дева през днешния ден ражда Свръхестествения, и земята сервира пещера на Непристъпния; ангелите с пастирите славословят, а мъдреците със звездата пътешестват, тъй като поради нас се роди Младенец - Предвечният Бог " (Кондак на Рождество Христово, гл. 3). Дивното величаене, изляло се в миналото посредством боговдъхновения Роман Сладкопевец, показва по неповторимо прелестен метод цялата наслада, настъпила в света с раждането на Богомладенеца ", се показва в патриаршеското обръщение.

Светлината, изгряваща през днешния ден с Рождеството на нашия Господ Бог и Спасител Исус Христос, да огрява всички правилни рожби на Православната ни черква, в Родината ни и надалеч от нея, и Неговият мир да бъде с всички нас!, пожелават на всички българи в своето обръщение патриарх Неофит и митрополитите от Светия синод на Българската православна черква.

На празничната литургия за Рождество в храма бяха отправени и специфичните молебствия на Българската православна черква за освобождение на българския народ от пандемията от ковид и за протекция на вярващите.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР