Атрактивно стартира третият фестивал на киселото мляко в смолянското село

...
Атрактивно стартира третият фестивал на киселото мляко в смолянското село
Коментари Харесай

Момчиловци откри на китайски фестивала на киселото мляко

Атрактивно започва третият фестивал на киселото мляко в смолянското село Момчиловци. Това стана с родопско- китайска стратегия, в която родопчани изненадаха китайците с ария на китайски под звуците на каба гайда, а китайски актьори оставиха в унес локални туристи с проява на кунг фу и тай– чи. Празникът, който продължава до 10 септември в това число, се провежда в партньорство с китайската компания „ Брайт Деъри “, която наложи на пазара в Китай млечни артикули с марка „ Момчиловци”, написа " Марица ".

Домакините от Момчиловци посрещнаха азиатските си посетители по остаряла българска традиция с пита с мед, само че ги сюрпризираха и с ария на китайски език. Изпълнението бе от възпитаниците на първия курс по китайски в селото, в съпровод на родопска каба гайда.

Третото издание на нетрадиционния фестивал се организира с мото „ Киселото мляко – новият път на коприната” и в негова чест бе маркиран със алегорично разгръщане на свитък на пътя на коприната от ръководителите на китайската
компания, кметът на Момчиловци Сийка Суркова, зам.-министърът на туризма Милко Теофилов и Иван Тодоров-председател на Българския център за вложения, туризъм и развиване в Китай.

Мотото на фестивала в родопското село идва от прочулото се в Азия българско кисело мляко, което повлича със себе си основаването на нови и трайни стопански контакти, с каквито е останал фамозен в историята преди хиляди години Пътя на коприната. В Момчиловци и Шанхай се организират редом фестивали на киселото мляко.

„ В Китай всички знаят, че България е родният завършек на киселото мляко, а Момчиловци е познато като селото на дълголетието “, сподели в словото си при откриването Джан Хайджоу, дипломат на Китайската национална
република.

„ Китайската компания, добивайки ентусиазъм от селото на дълголетието, сътвори бранд „ Момчиловци” “, уточни дипломатът. Според него компанията „ Брайт Деъри “ е постигнала с тази марка огромни триумфи на китайския пазар. И китайските туристи, посещаващи България безусловно питат къде се намира Момчиловци и желаят да видят селото, известно с киселото мляко, добави дипломатът.

Хайджоу, както и останалите посетители от делегацията, макар че водят със себе си доста китайски публицисти и фоторепортери, извадиха фотоапарати, с цел да запечатат саморъчно състава от дребни и огромни със звучните каба гайди, тежкото родопско хоро и всички родопчани с носии, които извършиха площада на селото за откриването на феста.

От началото на годината до юли се регистрира 50 % растеж на китайски туристи в България, съобщи в Момчиловци заместник-министърът на туризма Милко Теофилов. Около 16 хиляди китайски туристи са минали през страната
ни през първото полугодие. Обобщените данни от януари до юли демонстрират, че 4.9 милиона задгранични туристи са посетили страната ни, което е растеж от 7.2 на 100 спрямо 2016 година Според Теофилов, китайският екскурзиант като профил е много придирчив и се концентрира върху културата и историята на страната, която посещава.

„ За Министерството на туризма е извънредно значимо да създадем един интегриран артикул, който да предизвиква туризма в 4 сезона, а фестивалът в Момчиловци е самодейност в тази посока “, акцентира Теофилов и съобщи, че поради интереса на китайския екскурзиант общини като Смолян са едни от най-привлекателните, тъй като могат да предложат история, доста музеи, църкви. Предстои откриването на български туристически информативен център в Шанхай, уточни Теофилов и похвали община Смолян, че е посрещнала 130 000 туристи през първото полугодие на т.г.

„ За всички нас, жителите на Момчиловци, е чест и горделивост, че за трети следващ път селото ни е хазаин на Фестивала на киселото мляко, който стана знак на другарството сред Момчиловци и китайската компания, произвеждаща млечен артикул с името на прелестното ни село. Едно другарство, което събира две разнообразни култури и разпространява Момчиловци като магнетично място със съхранен обичаи, религия и мъдрост “, сподели в приветствието си към гостите кметът на Момчиловци Сийка Суркова.

След формалното разкриване последва забавление, а гостите от азиатската страна публицисти, дипломати и създатели се въоръжиха с лъжици и пробваха на място родопското кисело мляко.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР