Атомната централа във Фукушима е готова да изпусне радиоактивни отпадъчни води в морето по-късно в четвъртък

...
Операторът на разрушената от цунамито атомна електроцентрала Fukushima Daiichi казва,
Коментари Харесай

Операторът на разрушената от цунамито атомна електроцентрала Fukushima Daiichi казва, че ще започне изпускането на първата партида пречистени и разредени радиоактивни отпадъчни води в Тихия океан по-късно в четвъртък

От МАРИ ЯМАГУЧИ Associated Press, 23 август 2023 г., 21:56 ч. Земетресение и цунами, които удариха североизточното крайбрежие на Япония на 11 март 2011 г. Радиоактивна вода — просмукваща се подземна вода и използвана вода за охлаждане на реакторите — са се натрупали на площадката оттогава и TEPCO и правителството казват, че масовите количества вода са възпрепятствали трудната задача за отстраняване на смъртоносните токсични разтопени отломки от реакторите.

Последната стъпка преди освобождаването започна във вторник, когато само 1 тон пречистена вода беше изпратен от един от многото резервоари за съхранение на обекта, за да бъде разреден с 1200 тона морска вода, и сместа беше задържана в основния басейн за два дни за окончателно вземане на проби, каза Мацумото. Нивата на тритий от тези проби са значително по-безопасни от законно допустимите нива, каза Мацумото.

Процесът на пречистване на водата може да намали количествата на повече от 60 други радионуклиди в правителството -задаване на нива за освобождаване, с изключение на тритий, който правителството и TEPCO казват, че е безопасен за хората, ако се консумира в малки количества.

Партида от 460 тона вода ще бъде изпратено до смесителния басейн в четвъртък за действителното изхвърляне.

Освобождаването в четвъртък трябваше да започне с най-малко радиоактивна вода, за да се гарантира безопасността, каза Мацумото.

Правителството на Япония обяви изпускането на водата в морето през 2021 г. и беше изправено пред силни протести, особено от японски рибарски групи, докато групи в Южна Корея и Китай също изразиха безпокойство, правейки го политически и дипломатически въпрос.

Групи за опазване на природата и други активисти бяха сред протестиращите пред централата на TEPCO в Токио и редица места във Фукушима като обявяването на финала подготовката е завършена.

Водата, натрупана в централата след бедствието през 2011 г., е частично рециклирана, за да поддържа повредените реактори охладени, тъй като цунамито унищожи централата охладителни системи. Но останалата част от водата се съхранява в около 1000 големи резервоара, които вече са пълни до 98% от капацитета си от 1,37 милиона тона.

Тези резервоари покриват голяма част от централата, която се нуждае от пространство за изграждане на нови съоръжения, които ще са необходими за продължаване на извеждането от експлоатация на централата, казаха служители. Те също така казаха, че освобождаването е необходимо, за да се предотвратят случайни течове на необработена, неразредена вода, която надвишава ограниченията за безопасност на правителството.

TEPCO планира да освободи 31 200 тона от пречистена вода до края на март 2024 г., което ще изпразни само 10 резервоара, тъй като замърсената продължава да се натрупва, въпреки че темпото на изпускане по-късно ще се ускори.

японски рибарските групи се притесняват, че освобождаването ще навреди допълнително на репутацията на техните морски дарове. Настоящият улов в префектура Фукушима е само около една пета от нивото си преди бедствието поради спад в риболовната популация и по-малки размери на улова.

Освен това Китай затегна мерките радиационни тестове върху японски продукти от Фукушима и девет други префектури, спирайки износа на митницата за седмици, казаха служители на Агенцията по рибарството.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР