Атомната електроцентрала Чернобил“ и съоръженията в зоната за отцепване останаха

...
Атомната електроцентрала Чернобил“ и съоръженията в зоната за отцепване останаха
Коментари Харесай

АЕЦ „Чернобил“ е без ток. Ето какво означава това

Атомната електроцентрала „ Чернобил “ и оборудванията в зоната за разединение останаха без електричество, оповестиха от украинската държавна енергийна компания.

Руските сили нападнаха и превзеха след тежки боеве към този момент нефункциониращия АЕЦ още на първия ден от нашествието си (24 февруари). Персоналът – близо 210 души – са взети заложници. Сега, когато атомната електроцентрала е без електричество, почти 20 000 единици отработено нуклеарно гориво в охладителните резервоари към този момент не се охлажда.

Украинските управляващи предизвестиха, че това може да усили шанса от изпарение и обособяване на нуклеарен материал и да облъчи с рискови дози личния състав на Чернобил. Някои нуклеарни специалисти обаче считат, че отработените горивни пръти са към този момент на 22 години и са доста по-студени отпреди. Ето за какво сходно нещо е малко евентуално да се случи.

„ Отработените горивни пръти са минимум на 22 години. Те отделят напълно малко топлота – споделя Марк Нелсън, ръководещ шеф на Фонда за радиационна сила, който поучава компании и организации с нестопанска цел по отношение на нуклеарната сила, в Twitter. – Топлината им е толкоз ниска, че специалистите, с които разговарях, чакат водата да се нагорещи дотам, че да пресуши басейна, след седмици или даже месеци. Дори и тогава естествената циркулация на въздуха би следвало да е задоволителна. “

Дмитро Кулеба, министърът на външните работи на Украйна, съобщи, че аварийните дизелови генератори разполагат с 48-часов потенциал. Той прикани огънят да бъде преустановен, с цел да може да се възвърне електрозахранването.

Що се отнася до системите за наблюдаване на нуклеарния материал в оборудванията за радиоактивни боклуци в Чернобил, те стопираха да предават данни на нуклеарния контролен орган на Организация на обединените нации на 8-и март. Посредством тези системи Международната организация за атомна сила на Организация на обединените нации (МААЕ) следи нуклеарния материал и подсигурява, че няма да попадне в неверни ръце. Сега местоположението му е незнайно. MAEE добави, че макар че личният състав на АЕЦ „ Чернобил “ има „ достъп до храна, вода и медикаменти в лимитирана степен “, уви, обстановката за него се утежнява.

Украинският нуклеарен регулатор добави, че осем от петнадесетте функциониращи нуклеарни реактора на стрената към момента действат (включително два в завода в Запорожка, който е завзет от съветските сили предходната седмица. Работниците в завода в Запорожко, който се възпламени за малко след обстрела при завладяването му, работят на смени.

За момента равнищата на радиацията както в Чернобил, по този начин и в Запорожие са естествени.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР