Атомната агенция на ООН потвърди намирането на изчезналия уран след

...
Атомната агенция на ООН потвърди намирането на изчезналия уран след
Коментари Харесай

ООН потвърди намирането на изчезналите над 2 тона уран в Либия

Атомната организация на Организация на обединените нации удостовери намирането на изчезналия уран след повторна ревизия в обект в Либия, където той се е съхранявал. Това заяви в петък Ройтерс като се базира на конфиденциален документ на Международната организация за атомна сила (МААЕ).

По-голямата част от почти 2.5 тона концентрат от естествена уранова руда, неотдавна разгласен за липсващ от обект в Либия, е открит в него при повторна инспекция.

Надзорният орган на Организация на обединените нации сигнализира преди седмица, че уранът, който може да бъде обогатен, с цел да се употребява за изработката на бомба, липсва от неназован обект в южна Либия, който е бил инспектиран от негови специалисти. Мястото по този начин и не беше посочено, само че организацията посочи, че то се намира в регион, който не е под контрола на държавното управление в Триполи.

 Организация на обединените нации предизвести, че тонове уран са изчезнали в Либия Организация на обединените нации предизвести, че тонове уран са изчезнали в Либия

На идващия ден източнолибийските сили оповестиха, че са намерили варелите с урана покрай склада, от който са били взети, Те демонстрираха видео, съгласно което радиоактивната руда се намира навън в пустинята, дружно с други субстанции, държани в сходни контейнери. На видеото мъж, който е зад кадър, брои варелите с уран на британски език.

Международната организация за атомна сила извърши инспекция и откри, че единствено " относително малко количество концентрат е към момента в неопределеност ", се споделя в поверителното изказване, представено от Ройтерс.

Според специалистите няма непосреден риск от радиоактивно замърсяване на обекта поради преместването на варелите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР