Атмосферното налягане ще се задържи около и малко по-високо от

...
Атмосферното налягане ще се задържи около и малко по-високо от
Коментари Харесай

Жегата в страната днес ще е непоносима! Пазете се!


Атмосферното налягане ще се задържи към и малко по-високо от междинното за август.

Днес ще бъде слънчево. След обяд, основно над планинските региони на Източна България, ще се развива купеста облачност и на изолирани места там кратковременно ще превали. Ще духа слаб до сдържан североизточен вятър. Максималните температури ще са сред 32° и 37°.

Над планините ще е слънчево. Около и след обяд над Източна Стара планина ще се развие купеста облачност и тук-там там краткрайно ще превали. Ще духа слаб, по високите и открити елементи – до сдържан север-североизточен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра – към 27°, на 2000 метра – към 20°.

Над Черноморието ще е най-вече слънчево. Около обяд тук-там ще се развива купеста облачност, само че единствено на изолирани места да превали. Ще духа слаб до сдържан североизточен вятър. Максимални температури - сред 27° и 31°. Температурата на морската вода е 26-27°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

На 10.08.2019 слънцето ще изгрее в 06:27 часа и ще залезе в 20:36 часа. Продължителност на деня 14:09 часа.

На 10.08.2019 луната ще изгрее в 17:02 часа и ще залезе в 01:49 часа. Осветеност на диска в 0h UT 73 %. Фаза на луната: след първа четвърт преди пълнолуние.

Как да се пазим в горещините? 

В горещото време би трябвало да се заобикаля излизането на открито, да се пие повече вода и да се носят подобаващи за горещината облекла. Това е един от препоръките, които можем да използваме в жегите. 

Най-уязвими в жегата са възрастните и дребните деца. При температура над 30 градуса се харчи от организма вода към три – четири литра за денонощие, което количество е двойно на изпареното през другите сезони. Затова е належащо да пием минимум по два – три литра вода или по 10 чаши дневно. Трябва да носим светли и необятни облекла, както и шапка наложително, да заобикаляме интензивна физическа активност през горещите часове.

Топлинният удар може да се развие даже и в случай че приемате задоволително течности и в случай че сте на сянка, тъй като не слънцето е това, което предизвиква топлинни удар, а горещината. Не бива да се одобряват храни и питиета, които съдържат кофеин и алкохол.

Трябва да се заобикаля къпането в градски фонтани и неохраняеми водни обекти. Комбинацията сред горещината и студената вода в морето и внезапната промяна на температурата също крие опасности. БЧК има подготвеност да раздава на основни места минерална вода на хората и да подкрепят хората с потребни препоръки, сподели още доктор Николов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР