„Атлантическият океан крие много тайни. Неговата мистериозност ме провокира да

...
„Атлантическият океан крие много тайни. Неговата мистериозност ме провокира да
Коментари Харесай

Смела българка търси съкровища и потънали пиратски кораби на дъното на Атлантическия океан

„ Атлантическият океан крие доста секрети. Неговата тайнственост ме предизвика да го уча и всякога, щом се гмурна, узнавам нещо ново. Чувството е неописуемо “, с тези думи търновката Мариана Евтимова разказва водолазните си походи по Източното крайбрежие на Съединени американски щати. Тя е измежду дребното дами, престрашили се да изследват водните дълбини, само че не против възнаграждение, а напълно по лично предпочитание. Споделя, че фантазията й е да открие потопен пиратски транспортен съд, богатство или пропаднал остров.

Според нея на дъното има доста доказателства за историята на цивилизацията, които не са проучени, а могат да дадат напълно нов взор на учените за случилото се в предишното. Мариана пристигнала в Страната на неограничените благоприятни условия посредством студентска бригада. Като хиляди други младежи употребява този късмет, с цел да се откри там за непрекъснато.

Среща американеца Евън Келвинс, двамата се влюбват и скоро по-късно заживяват дружно в унаследен парцел на приятеля й в Орландо, Флорида. „ Евън кара сърф, гмурка се на дъното и лети с парапланер. Покрай него се възпламених по водолазните походи и той ме научи на всичко. Купих си особено съоръжение, само че при първите гмуркания не можех да се приспособявам към подводната среда. Чувствах зашеметяване и неосведоменост. Бях съвсем сигурна, че няма да преодолея тези промени, които настъпват в организма ми. С доста опити и непримиримост самоуверено мога да кажа, че се оправям съвсем толкоз добре, какъв брой Евън “, описа търновката.

Първите месеци, в които обследвала дъното, събирала рапани, миди и забавни камъни. Направило й усещане, че има доста боклуци. „ Докато на сушата има обособени места за боклук – и все пак доста хора изхвърлят боклуци, където им хрумне – на дъното няма сметосъбиране. Не желая да си представям какъв брой огромна щета нанасят на природата всички тези отпадъци и в случай че в миналото пресъхнат океаните, ще се окаже, че на тяхно място ще се появят великански сметища “, показа Мариана.

Въпреки това, по думите й, всичкото това замърсяване до момента не е повлияло върху биологичното многообразие във водата. „ Има извънредно красиви риби в дълбините. Някои впечатляват с огромна разноцветност, а други с форма. Найчудноватата, която съм виждала, наподобява на гъба и е див звяр. Наистина необикновено! Стои неподвижно и когато мине по-малък образец, го атакува “, описа болярката. Младата жена е откривала и писмо в бутилка. Казва, че макар любознанието не го отворила, тъй като локалните хора там имат вяра, че да прочетеш такова обръщение, което не е адресирано до теб, е на неприятна прокоба.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР