Атлантическия съвет в България предупреди, че споразумението с РСК МиГ

...
Атлантическия съвет в България предупреди, че споразумението с РСК МиГ
Коментари Харесай

Атлантическият съвет призова България да не сключва споразумението с РСК МиГ

Атлантическия съвет в България предизвести, че съглашението с РСК МиГ за поддръжката на старите руски изтребители МиГ 29 на въоръжение в българската войска може да докара до огромни загуби за България и е рисково за националната ни сигурност. Според организацията, в която членуват десетки военни експерти и общественици, има съответни текстове, които са в полза на руснаците, заради което тя упорства държавното управление да откри опция съюзническа страна да поддържа бойната ни авиация.

" Атлантическият съвет следи със засилена паника реваншистката и провокативна политика на Кремъл, който води хибридна война против НАТО и Европейски Съюз, в това число и срещу България. Да продължаваме да ремонтираме оръжието си в Русия освен това състояние е безразсъдно и рисково за националната ни сигурност ", показват от организацията.

В същото време обаче военният министър Красимир Каракачанов съобщи пред съветската организация ТАСС, че разчита да подпише допустимо най-бързо съглашението.

" Процедурите по обжалване на това съглашение от страна на украинската компания са приключени, само че контракт в дадения миг с РСК МиГ към този момент не е подписан. Разчитаме да сключим съглашение допустимо най-бързо ", сподели Каракачанов.

Рамковото съглашение е на стойност към 82 млн. лв. и ще обезпечи поръчки към съветската корпорация за идващите четири години.

Официалният представител на РСК МиГ в България космонавтът Александър Александров, посочи, че съглашението към този момент е в съгласие по всички параметри и няма различия сред двете страни.

" Надяваме се, че в близко време документите ще бъдат подписани “, сподели Александров.

МО разгласява проектоспоразумението и сега то е на стадий координиране. След като бъде подписано, ще се пристъпи към сключването на контракти за съответни действия към поддръжката на самолети, като цените към този момент са контрактувани. Тъй като единичните контракти надали ще надминават 50 млн. лв., те няма да се нуждаят от глобата на държавното управление и Народното събрание, и подписването им е напълно в ръцете на военния министър.

Атлантическият съвет желае процедурата да се спре неотложно

Атлантическият съвет в България обаче е на мнение, че процедурата по договарянето с РСК МиГ е компрометирана и би трябвало неотложно да се спре.

Според организацията спорни клаузи вършат рамковото съглашение неработещо и неизбежно ще доведат до неговото преустановяване след сериозна загуба на финансови средства и без да бъде реализиран мечтаният резултат.

Освен това, доста от текстовете и измененията в хода на процедурата оставят съществени подозрения за ангажименти сред двете страни.

" Министърът на защитата е представител на съдружния сътрудник на ГЕРБ, само че отговорност за реализиране на отбранителната политика носи Министерският съвет. Призоваваме министър-председателя господин Бойко Борисов да откри метод да реализира своите управнически функционалности във връзка с положението и модернизацията на Българската войска ", показват от организацията.

Атлантическият съвет приканва да се търсят незабавно благоприятни условия ремонтът и поддръжката на минимално нужен брой самолети МиГ-29 да бъдат направени от страна, която е съдружник в НАТО или е декларирала предпочитание за участие в Алианса, разполагаща с нужните благоприятни условия за това.

" Атлантическият съвет следи със засилена паника реваншистката и провокативна политика на Кремъл, който води хибридна война против НАТО и Европейски Съюз, в това число и срещу България. В стратегическите си документи Москва към този момент в действителност разгласи НАТО за противник. Провокациите на съветските Военновъздушни сили наоколо до въздушното ни пространство от години водят до привършване на ограничавания запас на наличните сега изтребители. Да продължаваме да ремонтираме оръжието си в Русия освен това състояние е безразсъдно и рисково за националната ни сигурност ", показват от организацията.

Нейни членове са десетки военни експерти, някогашни военни, общественици, публицисти, политолози и други.

Какви са съответните проблеми в съглашението?

От Атлантическия съвет обръщат внимание, че в съглашението има съответни текстове, които явно са в интерес на руснаците.

" Проектът на Рамковото съглашение (РС) планува възнаграждение на такса за интегрирана логистична поддръжка (ИЛП) от 6 250 Евро за един летателен час, т.е. над 9 милиона за 1450 часа, и съвсем двойна такса над тези часове. От текста се схваща, че голямата такса за пролетян час се заплаща само за инспекция и калибриране на контролно-измервателна инсталация, обвързвана с употребата на самолетите (т.2.3.1.6 от плана на РС). Всички останали действия, посочени в т.2.3 от плана на районен съд като включени в тази цена, се дублират с посочените в т. 2.4, които се задължаваме да плащаме в допълнение по цени, избрани от РСК " МиГ " ', показват от Атлантическия съвет.

Според тях това е направено за отпадане опцията в цената за един летателен час да попаднат елементите с стеснен запас, което явно е в полза на РСК " МиГ “.

" Налага се изводът, че МО се задължава да заплати на РСК „ МиГ “ милиони евро за нищо , а в допълнение ще заплати други милиони за осъществяване на нужните действия за поддръжка на летателната валидност на самолетите ", допълват от организацията.

Освен това съглашението оставя на РСК МиГ да дефинира какви ще са периодите за осъществяване на дейностите по договорите , без значение от целите на МО.

Недоговарянето на лимитиращи оптимални периоди за осъществяване на договорите, изключително на този за възобновяване на летателната валидност на 12 бойни и 3 учебно-бойни самолета, разрешава на съветската страна да манипулира в собствен интерес същите и оттова да въздейства непосредствено върху % изправни самолети.

Не се плануват и неустойки при несъблюдение на главното обвързване на РСК МиГ за обезпечаване на минимално 1450 ч. нальот на година при 66.6% изправна техника. Нещо повече, планът на районен съд не планува метод за деяние, в случай че не бъде обезпечен подобен нальот. Това е извънредно в полза на компанията и ще й разреши да претендира несправедливо заплащане при по дребен нальот.

Ka к се стигна до тук?

Военното министерство предложения за поръчката единствено РСК-МиГ, защото това е компанията производител и държи лицензите за ремонтите, само че украинската държавна компания " Укринмаш " подаде тъжби в Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд (ВАС). И двете тъжби не бяха почетени и МО скоростно придвижи договорът с руснаците напред.

В началото на този месец военният министър предстоящо дефинира РСК МиГ за реализатор на съглашението. След подписването му ще стартира и сключването на съответни контракти за поддръжката на МиГ-овете, като цените за съответните действия към този момент са контрактувани.

МО твърди, че е съумяло да контракти отстъпки по отношение на първичните предложения на руснаците.

Първоначалната оферта за обезпечаване на един летателен час, да вземем за пример, е била 7250 евро, само че е паднала на 6250 след договарянията.

Военното министерство желае да обезпечи поддръжката на всички налични 15 МиГ-ове за идващите четири години. Това е най-сериозната инвестиция в бойната авиация през последните години, само че в това време прави все по-съмнително осъществяването на плана за покупката на нови съвместими с НАТО изтребители.

Освен поддръжката и ремонтите, военният министър позволи опция самолетите да бъдат даже осъвременени, само че до момента няма публична информация по този проблем.

Авиоексперти, измежду които и президентът Румен Радев, оспориха мащаба на поръчката, като показаха, че предпочитано би трябвало да се мисли за покупката на нова техника.

МО се върна към услугите на руснаците, откакто опитът те да бъдат заобиколени по време на военния министър в предишното държавно управление Николай Ненчев се оказа несполучлив. Тогава министерството поръча на Полша ремонта на шест мотори за старите руски машини, само че както и се очакваше, поляците нямат задоволителен потенциал да поемат цялостната поддръжка на самолетите.

Това наложи МО да купи нови и ремонтирани мотори от Русия, само че договорката мина през българска компания медиатор. Оборудването беше доставено в България, само че поради проблеми с документите се забави приемането им.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР