Атлантически съвет на БългарияДойде време за оценка.Иде време и за

...
Атлантически съвет на БългарияДойде време за оценка.Иде време и за
Коментари Харесай

Политици, защо досега не прекратихте зависимостите от Русия?

Атлантически съвет на България

Дойде време за оценка.
Иде време и за присъда.

В продължение на пет години Атлантическият съвет на България разкриваше пред обществото зависимостите на България от Русия в политиката, стопанската система, енергетиката, националната сигурност и защитата, медиите и правосъдната система и показваше на политиците пътищата за освобождение на България от тях. Публикувахме десетки позиции, заявления, апели, апели и стотици разбори и мнения по тази най-важна за България тематика. Проведохме десетки конференции, полемики, кръгли маси и срещи с водещи военни, енергийни, политически, стопански, дипломатически – български и задгранични, специалисти и учени. На всички тези конгреси се потвърждаваха нашите паники от влошаващото се положение на България, което съставлява все по-голям риск за бъдещето на страната ни като самостоятелна, свободна и демократична страна, част от евроатлантическото семейство. Всички наши позиции и оферти бяха изпращани до президента, държавното управление, Народното събрание, политическите партии и медиите. И за всички имаме доказателство, че са получени от своите получатели. Всички фактори от които зависи вземането на верните решения ЗНАЕХА за проблемите със зависимостите на България и рисковете, произлизащи от тях за страната ни.

И нищо не започнаха, с цел да ги прекратят!

Напротив, задълбочаваха ги.
Нито един път, президентът Радев и екипът му, не демонстрираха интерес към този проблем. За пет години нито един път не поканиха наши представители за диалог по тези тематики. Никога не изпратиха и един представител на проведените от нас обществени конгреси. Ето за какво Атлантическия съвет на България от дълго време е заявил, че няма доверие на Румен Радев и го счита за главен проводник на съветските ползи в България и нездравословен за българските национални ползи. Затова призовахме да не се гласоподава за него.
Преди две години поискахме оставката му, или импийчмънт и продължаваме да настояваме, както за неговата оставка, по този начин и в Народното събрание да стартира процедура по неговото премахване от поста-президент. Същевременно не храним вяра, че която и да е партия в настоящето Народно заседание ще прояви самодейност за тази процедура. Причините за това са ни ясни - всички те са в една или друга степен подвластни от представители на петата колона на Москва в България. Тези подмолни кръгове от хора държат скрити лостове за ръководство в стопанската система, енергетиката, защитата, специфичните служби и така нататък, като по-този метод постоянно блокират решенията на държавните институции, когато те биха заплашили ползите на Русия. Точно както Румен Радев, по същия метод и държавните управления на Бойко Борисов неглижираха и пренебрегнаха отправяните предизвестия и рекомендации от Атлантическия съвет на България. За Борисов и министрите му, ние не съществуваме. И несъмнено е разбираемо, откакто изрично сме се разгласявали против строителството на „ Турски поток “ през България и сме предложили десетки мнения, разбори и позиции по тази тематика, още от 2017 година та до през днешния ден.
Обръщахме се през 2020 година и към държавното управление на Съединени американски щати с гледище да се приложат признатите наказания от американския Конгрес против строителите и американските снабдители на компресорите за газопровода „ Турски поток “. Не последва никаква реакция, нито даже отговор.
Винаги сме изразявали ясни негативни позиции: и по умишленото бавене на строителството на интерконектора с Гърция, и по монополната позиция на „ Лукойл “ на пазара на горива в България, и по продължаващите подправени поправки на българска военна техника в Русия, и по отхвърли бързо да се превъоръжи българската войска, и по рисковете от съществуването на българска територия на безконтролните съветски анклави „ Росенец “ и „ Камчия “… Винаги сме упорствали да се стартира незабавна и ефикасна битка против хибридната война на Русия против България.

Нито Бойко Борисов, нито министрите от държавното управление му започнаха каквито и да са действителни дейности по нашите оферти. Дори не демонстрираха, че са ги чули или прочели.
Нито партиите и депутатите в 44-то Народно заседание подеха някаква самодейност.

*****

Ето за какво преди една година, на 19 април 2021 година, в 18 точки формулирахме кои зависимости от Русия би трябвало да бъдат неотложно прекъснати. Позицията, призната от Управителния ни съвет, още веднъж бе изпратена до всички институции, до посолствата на съюзните страни от НАТО и Европейски Съюз, до медиите и партиите. Надявахме се, че в последните дни на 44-то Народно заседание и на държавното управление на Бойко Борисов, е допустимо нещо да стартира да се прави.

Отново никой нищо не прави!

Почти нищо не направиха и депутатите в късия живот на идващите 45-то и 46-то Народни събрания. Нищо не направиха и министрите от служебните кабинети на Румен Радев с министър председател Стефан Янев. Даже в противен случай – те ускориха зависимостите на България, като да вземем за пример отхвърлиха азерския газ с прословутия анекс към контракта.
Така и през днешния ден, в настоящето 47-мо Народно заседание, не виждаме нито една партия – нито от ръководещите, нито от опозицията в това Народно събрание, която твърдо и непоколебимо да изиска разкъсване с тези зависимости и да извърши най-малко някои от тези 18 точки. По същия метод и държавното управление не прави нищо съответно по тези въпроси. За получилия втори мандат Румен Радев, за което са виновни тези, които му го дадоха и които през днешния ден са в държавното управление, не сме имали нито за момент подозрение, че ще продължи да брани ползите на Москва, във щета на ползите на България и че няма да предприеме нито една стъпка, с която да ги наруши.
Едва в последните дни се вижда някакво говорене и активиране на „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ в държавното управление и Народното събрание. Но към този момент това са към момента единствено думи, не подкрепени от дейности и като такива, са по-скоро положителни планове. Те, въпреки и в вярната посока, са

извънредно незадоволителни и непоследователни

Изглежда, че даже политиците в България, които назовават себе си евроатлантически и демократични, не могат да схванат и не смеят на глас да заявят, че без дерусификация, без депунизация, без декремълизация и лустразия на представителите на петата съветска колона, България ще остане вечно бедна, корумпирана, подвластна страна с фасадна народна власт и стопанска система на клептокрацията. Нито един важен проблем на България не може да се позволи, в случай че не се реши първо този най-съществен и главен въпрос. Нито ще има промяна на правосъдната система, нито ще се решат проблемите с инфлацията, нито проблемите с растежа на приходите, нито с безконечния проблем в енергетиката, нито ще се реши казусът в стопанската система, нито в опазването на здравето, а още по-малък късмет ще имат проблемите в образованието и в медийната среда.
С съветските си зависимости България съставлява смален балкански вид на Русия с олигархична клептократска стопанска система, с корумпирано ръководство и завладяна и подмолно следена правосъдна система, с пробита защита и национална сигурност.
За следващ път, още един път ще повторим какво би трябвало да се направи, въпреки, че сме го написали преди една година ето:

Ето есенцията от Позицията ни от 19.04.2021 година:

АСБ приканва Народното събрание, държавното управление и президента на Република България да подхващат незабавни ограничения за дефинитивно разкъсване на зависимостите на Българската страна от Руската федерация, изключително в региона на енергетиката и защитата, за интензивно създаване на оперативните качества на българските въоръжени сили и за ограничение и попречване на опциите за подривна активност на съветските специфични служби на територията на България.
АСБ предлага предпочитано и в наложителен порядък да бъдат подхванати следните по-важни ограничения, които да намерят съответен, бърз нормативен израз и уверено изпълнително деяние:
1. Да бъде дефинитивно преустановен плана за създаване на АЕЦ „ Белене “;
2. Да бъде натрапен мораториум върху строителството на компресорни станции „ Нова Провадия “ и „ Расово “ по трасето на газопровода „ Турски поток “ през България;
3. Да се положат всички старания строителството на съзнателно бавената повече от 10 години интерконекторна газова връзка с Гърция да бъде завършено до м. септември т.г.;
4. Да се приключи монополната позиция на съветската компания „ Лукойл “ на пазара на горива в България, като се основат условия за стимулиране на вноса и дистрибуцията на петролни артикули с източник на доставка, друг от Руската федерация;
5. Да се забрани сключването на всевъзможни контракти с съветския военно-промишлен комплекс за ремонт, поддръжка и рационализация на останалото руско въоръжение и бойна техника във въоръжените сили. Същото се отнася и за Беларус, чийто военнопромишлен комплекс е апендикс съветския.
6. Да са забрани прелитането на самолети през българското въздушно пространство, пренасящи съветско оръжие и военнослужещи;
7. Да стартират незабавни договаряния със Съединени американски щати за придобиване на още осем самолета Ф-16;
8. Да се инициира непрекъсната задача по взаимен интензивен air policing със самолети на съюзни страни от НАТО, най-много на САЩ;
9. Да се ратифицира незабавно подписаният през март т.г. протокол с Румъния, който разрешава на бойни самолети на съюзни страни от НАТО, ситуирани в България или в Румъния, да правят презгранични интервенции по защита на въздушното пространство;
10. Да се изиска от Съединени американски щати да разположат на черноморския ни бряг отбранителната зенитно-ракетна система „ Пейтриът “, като мярка за предоставяне на убеденост предвид на ситуацията в региона;
11. Да се изиска от НАТО оценка на опциите за създаване на българска територия на непрекъснати многонационални сухопътни, военновъздушни и военноморски формирования на НАТО, за бързо основаване на такива военни формирования;
12. Да бъде подписан допустимо най-скоро контракт по плана за придобиване на нови бойни машини за Сухопътните войски и да се форсира работата по придобиването на нови три-координатни радар;
13. Да се понижи съставът на българската дипломатическа задача в Русия до междинните равнища на задачите ни в страните от Европейски Съюз. Да се изиска от Руската федерация да понижи броя на своите дипломатическите представители до равнищата на българските в Русия. Да се усили наблюдението върху активността на съветските дипломати и неотложно да бъдат изгонени тези от тях, за които има обосновани догатки, че се занимават с шпионаж или измама на територията на страната ни. Да се ускори контрола върху активността на Руския културно-информационен център в София, както и върху по този начин наречения „ Дом на Москва “, както и над съветските юридически и физически лица, извършващи комерсиална активност на територията на България;
14. Да се усили контролът при издаването на туристически визи на съветски жители, като изключително внимание се обърне на претекстовете да посетят страната ни мъже на възраст сред 18 и 60 години, годни да боравят с огнестрелно оръжие и взривни материали и минали военна подготовка;
15. Да се извърши инспекция от българските специфични служби на всички съветски жители, които са притежатели на недвижими парцели в България и са получили визи с омекотен режим за влизане в страната, за вероятни техни връзки с въоръжените сили и специфичните служби на Руската федерация;
16. Да бъдат спрени излъчванията на територията на България на съветските телевизионни канали, както и да бъде прекъсната активността на съветските дезинформационни интернет уеб сайтове на български език;
17. Да се отстранен от територията на страната всички монументи на руската войска, окупирала страната ни през септември 1944 година и сложила на власт незаконната Българска комунистическа партия;
18. Да се пристъпи неотложно към създаване на национална тактика за противопоставяне на хибридните заплахи;
Нашата безапелационна позиция от преди една година, ясно дефинирана и неведнъж доказвана през миналите години със стотици разбори и обстоятелства, приключва по този начин:

„ АСБ декларира, че според от отношението на народните представители, министрите и президента към тези ограничения ще прави оценка кои от тях са национално виновни политици.
АСБ навреме ще уведомява българските жители за своята дефинитивна оценка, от която ще стане ясно кои от тях пазят съветските, а не българските национални ползи и кои са евроатлантици на дело и кои са такива единствено на думи.
АСБ, като самостоятелна и надпартийна организация, ще продължава да следва своята задача на цивилен поръчител за необратимостта на евроатлантическия избор и път на България. “
От нашата декларация измина една година, Русия вероломно и необмислено стартира нападателна война против Украйна, а хибридната война на Русия против България и Европа заплашва да се трансформира в действителна и е пред вратите ни.
На фона на това през днешния ден от ден на ден български жители виждат, че България е извънредно неподготвена. Това не е от небрежност. Това е поради зависимостите от Кремъл и от Русия на съвсем целия ни политически и бизнес „ хайлайф “, надълбоко затвърден в Българска комунистическа партия и Държавна сигурност, явяващ се най-верният представител на Москва в България през последните 77 години.

Както обявихме на 19. 04. 2021 година пристигна времето да дадем нашата оценка:
1. АСБ смята, че политиците в ръководството на страната през днешния ден - президент и държавно управление, както и представителите на ръководещите и опозиционните партии в 47-ото Народно заседание,

не са национално виновни политици

2. Безспорно и явно е, че съветските ползи в България се пазят най-много от президента Румен Радев, от ръководещата партия Българска социалистическа партия и от опозиционната „ Възраждане “ в Народното събрание.
3. Политиците от ГЕРБ и Движение за права и свободи, прикрито от обществото, само че очевидно за специалистите, са защитавали и прокарвали икономическите ползи на Русия в България, като са допускали съществени политически взаимни отстъпки в ущърб на националната сигурност и ползи на България.
4. Политиците и министрите от ръководещите през днешния ден партии „ Продължаваме промяната “, „ Демократична България “ и „ ИТН “ са евроатлантици, само че към този момент – най-вече на думи. Все още не дават на българското общество сигурност, че България няма да бъде отклонена от своя цивилизационен избор да бъде свободна и самостоятелна от Русия демократична страна, член на евроатлантическото семейство, заслужен член на Европейски Съюз и НАТО, с единен към ясни полезности, проспериращ български народ.
За следващ път, се обръщаме към политиците в Народното събрание и държавното управление, неотложно да трансформират своята политика във връзка с зависимостите от Русия, като те бъдат дейно и бързо прекъснати посредством предприемането на смели, обществено забележими и радикални дейности.
Само освен това отношение към този най-съществен за България въпрос партиите могат да получат още заем на доверие и поддръжката на евроатлантическото гражданско общество в България. Не го ли създадат скоро, те стават „ всички заедно непотребни и ненужни “.
Атлантическият съвет на България отговорно декларира, че ще предприеме всички нужни организационни дейности и стъпки за обединяване на евроатлантическото гражданско общество към ясни цели и конструкция, с цел да има свои почтени представители в ръководството на страната, които да върнат мястото на България като самостоятелна страна и заслужен и предвидим съдружник в НАТО и Европейски Съюз.

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР