Атина и София засилват двустранното си сътрудничество за преодоляване на

...
Атина и София засилват двустранното си сътрудничество за преодоляване на
Коментари Харесай

Ще се строи ли АЕЦ в България?

Атина и София ускоряват двустранното си съдействие за превъзмогване на зависимостта от съветския природен газ, излиза наяве от изявление на българския министър-председател Кирил Петков за гръцкия вестник „ Катимерини “.

За сюжета за създаване на атомна електроцентрала в България , която би могла да доставя с сила и Гърция, той акцентира, че страната към този момент изследва евентуални снабдители и пристъпва към изследване за целесъобразността, тъй че да излезе с предложение до 12 месеца. Петков изяснява за какво България не би се включила, в случай че Европейски Съюз наложи ембарго на „ Газпром “ , дава отговор изрично на апела на Москва за евакуиране на НАТО от България и акцентира, че тесните връзки сред България и Русия нямат връзка с „ властническия Путин “.

Какво мислите за съветското навлизане в Украйна и по какъв начин то въздейства на обичайно тесните връзки сред България и Русия?

Това е един нападателен боен акт против прилежаща страна. Статистиките ме ужасяват: над 700 мирни жители, 50 деца и до 6 хиляди украински бойци са изгубили живота си. Скърбя и за 11-те хиляди съветски бойци, които са починали поради дейностите на Путин, които са лишени от логичност. Всички тези хора умират на олтара на имперските стремежи на един тоталитарен лидер, който отиде прекомерно надалеч. Затова и се веселя изключително, че всички в Европа приказваме с един глас и споделяме, че това не може да остане безнаказано. Поне от икономическа позиция сме взели мощни ограничения. За страдание е мъчно да предприемем военни ходове, тъй като това би довело до международна война. Във всеки случай обаче поддържаме украинския народ. Сто на 100.

Как способства България за западната поддръжка за Украйна?

Изпращаме филантропична помощ и отваряме границите си за бежанците – към този момент имаме повече от 17 хиляди в България. Гласуваме поредно всички ограничаващи ограничения, които ползва Европейски Съюз. Подкрепяме сътрудниците си в НАТО в границите на военното наличие на Алианса в Източна Европа. Действително България има тесни връзки с народа и културата на Русия. Ние обаче разделяме това от днешния властнически режим в Русия, режима на Путин. И би трябвало да се означи, че тук става дума за братоубийствена война, един славянски народ против различен славянски народ.

Наскоро Москва изиска от НАТО да се изтегли от България и от Румъния. Как бихте коментирали това?

Категорично съм срещу. Не ми харесва който и да било да ни споделя какво би трябвало и какво не би трябвало да вършим. Ние сме самостоятелна страна и сами вършим своя избор. И не мисля, че може да има две категории страни в НАТО, страни с войска и страни без войска. Това е провокация от страна на Москва. Подобна вероятност е безусловно нереалистична.

Наскоро подчертахте, че страната ви би поискала да бъде изключена от решение на Европейски Съюз за ембарго върху вноса на съветски природен газ. Какви са причините ви и какъв брой евентуален смятате, че е подобен сюжет?

Не сме единствено ние. Много европейски страни подхващат твърди ограничения против Русия и в същото време даже страни като Германия или Австрия не биха могли да се откажат изцяло от съветския газ, от който са изключително подвластни. Това е истината. Зависими сме на повече от 80 % от силата от Русия. Следователно всъщност бихме затворили стопанската система си.

На вас ви предстоят договаряния с „ Газпром “, тъй като договорът за доставки на природен газ в страната ви изтича през 2022 година Същевременно тече полемика за това по какъв начин Гърция би могла да способства за обезпечаването на сила за България. Как се съчетават тези две неща?

След последните развития ние се нуждаем от по-голяма диверсификация на източниците на сила. Освен това си сътрудничим доста тясно с премиера на Гърция. Целта е да се ускори енергийната съгласуваност на страните ни посредством газопровода IGΒ, с цел да може България да има достъп до природен газ от Азербайджан, както и до запасите от полутечен природен газ в Александруполис. Това са два разновидността, които ни интересува да се развиват колкото се може по-бързо, с цел да имаме други възможности. Искам да употребявам случая, с цел да подчертая обществено, че съм изключително удовлетворен от съдействието с гръцкото държавно управление и чувствам, че имаме изключителни връзки с Кириакос Мицотакис, който считам за отличен министър председател.

Sofia seeking nuclear deal with Athens
— Kathimerini English Edition (@ekathimerini)
Атина и София разискват вероятността за двустранно съглашение за доставка на нуклеарна сила от България за Гърция. За какво става дума в тези съвещания?

Вие имате потребност от по-евтина електрическа енергия. Ние имаме нуклеарна сила, а вие нямате. Като сравним тези две неща, можем да работим дружно като положителни съседи и да изградим дълготрайни връзки посредством построяването на една атомна електроцентрала от взаимна изгода в една област, която е значима опция за енергийния недостиг в района ни.

И къде сме? Има ли някакъв график на масата?

Проучваме евентуалните снабдители и правим с бърз ритъм изследване за целесъобразността. Веднага по-късно ще излезем с съответни оферти към Гърция. Искам да имам вяра, че в границите на 12 месеца ще имаме ясна картина за това както тъкмо и по какъв начин ще вършим.

Това, което не бе издигнато за 12 години, е на път да бъде приключено в идващите 3 месеца. През последните 3 месеца бе свършена повече работа, в сравнение с за цяла година преди този момент. Гръцката газова връзка обезпечава действителна диверсификация и енергийна самостоятелност за България.
— Kiril Petkov (@KirilPetkov)
Украинската рецесия сътвори бежанска вълна. Какъв е методът на България към тази нова миграционна рецесия, която ще се прибави към потоците, които виждаме от Турция – от време на време по неортодоксален метод, в случай че си напомним събитията в област Еврос (на гръцко-турската граница по р. Марица през 2020 година – б.ред.)?

Действително. Онзи ден бях на нашата граница. Организирали сме в доста къс период една доста добра система за банкет. Посрещаме пасажерите и ревизираме с какви документи разполагат, като отделяме туристите от бежанците. На тези, които бягат от войната в Украйна, предоставяме краткотрайна отбрана, а по-късно изследваме опциите за настаняване, като осигуряваме 20 евро на човек за нощуване в хотел. Опитваме се колкото се може по-бързо да им намерим работа и да се погрижим за обезпечаването на обучение. Работим и със системата на опазването на здравето да осигурим и имунизациите им.

Страната Ви има възражения към присъединението на Северна Македония към Европейски Съюз. Какъв е методът Ви?

Ние поддържаме европейската вероятност на Северна Македония, както и на Албания. Но има избрани неща, които би трябвало първо да бъдат уредени, като това да бъдат зачетени правата на българите в Северна Македония с обезпечаването на гаранции в границите на конституцията. Имаме пътна карта и доста добра връзка с държавното управление на Северна Македония и се надяваме да отбележим бърз прогрес.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР