Атина и Скопие пак се хванаха за гушите - този

...
Атина и Скопие пак се хванаха за гушите - този
Коментари Харесай

Нов спор между Атина и Скопие – чия е марката македонско вино“?

Атина и Скопие отново се хванаха за гушите - този път поради виното от Македония, показва Дойче веле. Спорът е за това кой има право да употребява комерсиалното название " македонско вино " - гърците, северномакедонците или пък българите.

Преспанският контракт постави завършек на дългогодишния спор сред двете прилежащи страни Гърция и Северна Македония, както страната се назовава неотдавна. Съществени въпроси, да вземем за пример в региона на търговията, обаче към момента не са изцяло изяснени. Така да вземем за пример за марковите артикули и търговски марки договорът планува двете страни да се спогодят за задоволително решение посредством " прям разговор ". В помощ на договарянето ще се включи и експертна група, която ще показа резултати през идващите три години.

Около този сюжет могат да зародят нови напрежения, както сподели една сдърпване на Международно ревю за виновност и спиртни питиета Провайн в Дюселдорф: присъединяване в него на Асоциацията на македонските винари - неправителствена организация, представяща северномакедонските производители на виновност, провокира бурни митинги от страна на гръцките изложители. Още при започване на ревюто те се оплакаха, че производителите би трябвало да се придържат към уговорките от Преспанския контракт.

Защитен с патент артикул

" Вината от Северна Македония би трябвало да се продават точно като " северномакедонски ", а нашите виновност да са " македонски виновност ", както е решен въпросът с европейски патент още преди 20 години ", показва Стелиос Бутарис, който е един от най-известните винопроизводители в Гърция. Действително " македонското вино " е патентован в Европейски Съюз артикул със непокътната географска марка, както да вземем за пример " тюрингската наденица ". Това значи, че марката " македонски виновност " могат да носят единствено виновност от македонския район в Гърция, освен това единствено избрани сортове.

" Асоциацията на македонските винари " обаче има друго виждане по въпроса. " От десетилетия продаваме виновност от Македония и се надяваме да можем да продължим да го вършим. " Представител на асоциацията, поискал да остане неизвестен, акцентира, че наименованието " виновност от Македония " би трябвало да може да се употребява от всички, т.е. както от гърците, по този начин и от винарите в Северна Македония, а дори и от производителите в България, където се намират елементи от антична Македония.

Но по какъв начин освен това състояние консуматорът ще разпознава вярно другите артикули? " Много просто: на етикета ще е посочена страната-производителка - да вземем за пример: артикул от Северна Македония или артикул от Гърция ", прибавя винопроизводителят и дава за образец мозелските виновност: " Реката Мозел минава през Германия, Люксембург и Франция, само че създаваното в тези региони вино се продава с марката " вино от Мозел ".

Как ще се схванат?

Такива и сходни причини сигурно ще бъдат приведени, когато стартират договарянията сред двете страни, както е планувано в Преспанския контракт. Само че те надали ще бъдат лесни. Теоретично гърците държат по-силните карти - те могат да се базират на обстоятелството, че наименованието " македонски виновност " от 20 години е патентована и запазена марка. Ако Северна Македония се опълчва, гърците могат да блокират приемането ѝ в Европейски Съюз.

Северна Македония обаче няма по този начин елементарно да се съобщи - тя може да изтъкне това, че е съумяла да завоюва мощни пазарни позиции: " В Германия под " вино от Македония " множеството хора схващат точно артикул, приближаващ от Северна Македония, а не от Гърция ", признават даже гръцките винопроизводители. Това е резултат от една насочена към износа тактика, която гърците следват надалеч не по този начин поредно.

Въпреки другите позиции и предстоящите напрежения, винопроизводителите от двете страни имат вяра, че решение ще се откри, тъй като това е от взаимна полза.

Юбилейното 25-то ревю Провайн тази година притегли над 61 хиляди гости от 142 страни. В него участваха 6 900 изложители на виновност и алкохолни питиета от 64 страни, измежду които водещи бяха обичайни винопроизводители като Италия, Франция, Испания и Португалия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР