Атентатите в Шри Ланка, извършени на католическия Великден, отразяват съвременната

...
Атентатите в Шри Ланка, извършени на католическия Великден, отразяват съвременната
Коментари Харесай

Телеграф: Днес християните са подложени на по-големи гонения, отколкото по времето на Древен Рим или СССР

Атентатите в Шри Ланка, осъществени на католическия Великден, отразяват актуалната ера, в която християните са подложени на по-големи гонения, в сравнение с по времето на Древен Рим или Съюз на съветските социалистически републики, написа английският в. " Телеграф ", представен от Българска телеграфна агенция. Изданието показва, че съгласно изследване на авторитетния Изследователски център Пю, християните са най-нападаната група от вярващи в 144 страни по света. Цифрата демонстрира наклонност към напредък в съпоставяне със 128 страни през 2015 година.

Почти няма страна в района, разпрострян се от Субсахарска Африка до Пакистан, в която християните да могат да практикуват религията си свободно и без закани. Особено сериозно е ситуацията в страните от Близкия изток и Северна Африка, където се е зародила християнската вяра.

Атентаторите в Шри Ланка нападнаха първокласни хотели в западен жанр и църкви, с цел да изпратят обръщение. Но в тези църкви се молеха елементарни шриланкийци - християнската вяра е призната от хора от всички раси по целия свят, акцентира в. " Телеграф ".

Милиони хора по целия свят са преследвани поради религията си, отбелязва английският в. " Гардиън " и показва, че нападението в Шри Ланка е част от световна наклонност към религиозно гонене. Атаката против католически църкви на най-големия им празник е освен опит да бъдат убити оптимален брой фамилии, а и да се засилят до най-много ужасът и деморализиращият резултат на нападението. Подобна тактичност се използваше и при религиозно стимулираните войни в Ирак.

Извършеното безчовечие е и опит да се провокира конфликт на цивилизациите, счита в. " Гардиън ", припомняйки, че идеалът на религиозната приемливост е релативно нов и не е необятно общопризнат като норма отвън западните страни.

Нападение против почтени хора на място, където практикуват религията си или почиват, е удар в сърцето на едно общество, написа немският в. " Франкфуртер нойе пресе ", наблягайки, че освен ислямистите знаят този принцип. " Фактът, че сигурността на сходни цели не може да бъде обезпечена изцяло, кара хората да се усещат изключително безпомощни ", акцентира изданието, акцентирайки, че никоя черква, храм или джамия не могат да бъдат по едно и също време отворени за всички вярващи и под непрекъснато наблюдаване. " Фактът, че държавното управление даде обещание да отговори с ограничения, които назова " шокова терапия ", може да разпали още веднъж остарели спорове в Шри Ланка ", предизвестява изданието. " Истинските разграничителни линии не са сред тамили и индийци, или сред християни и мюсюлмани, а сред модела на отворено общество и неговите съперници. И за злощастие, едно отворено общество постоянно е уязвимо, в случай че желае да остане такова ", написа немският вестник.

Сред християните в Шри Ланка тъгата се смесва със страха, акцентира в. " Вашингтон пост ". Всички наподобява се чудят дали тероризмът още веднъж ще стане част от всекидневния живот, десетилетие след края на гражданската война сред тамилските бойци и държавните сили? След генерации на спокойно взаимно битие сред християни и изповядващите други религии в Шри Ланка, дали тези ислямистки набези ще доведат до изблик на съмнения и ненавист сред общностите? Лидери на шриланкийската християнска общественост и представители на църквата оповестиха, че краткотрайно християните би трябвало да заобикалят да притеглят вниманието.

Модерните обществени медии наляха масло в огъня на религиозните вражди, които към момента тлеят след завършилата преди 10 години революция в Шри Ланка, написа в. " Ню Йорк таймс ". Има доста неща, които още не знаем за осъществените набези, само че в това време сме виждали всичко това да се повтаря още веднъж и още веднъж - в Крайстчърч, Кабул, Париж, Ню Йорк и на прекомерно доста други места. Един от общите съставни елементи, виждан все по-често, е разпространението на ненавист посредством обществените медии. За жал, решението на държавното управление в Коломбо да спре Facebook и други обществени мрежи, с цел да предотврати разпространяването на дезинформация, не беше изненадващо. И дезинформацията надали е единственият проблем. Следователи, проучващи всеобщи убийци и терористични организации, постоянно намират онлайн общности на мислещи по същия метод хора, проповядващи ненавист и създаващи мрежи от заблуди и неистини, които оплитат уязвимите и отчуждени мозъци. Престъпленията, осъществени от подражатели, не са ново събитие в криминологията, само че въздействието на обществените мрежи внезапно усили обсега и скоростта на разпространяване на сходни заблуди, отбелязва в. " Ню Йорк таймс ".

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР