АТАНАС ЗАФИРОВ е роден в Бургас. Завършил е български език

...
АТАНАС ЗАФИРОВ е роден в Бургас. Завършил е български език
Коментари Харесай

Управляващите поставиха армията на колене

АТАНАС ЗАФИРОВ е роден в Бургас. Завършил е български език и история, а по-късно и финанси във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий ". Има специализации по политология и политически мениджмънт в Нов български университет, Българското учебно заведение за политика и Московската школа за политически проучвания. Бил е старши специалист в община Бургас. Депутат в 42-то и 43-то Народно събрание от Бургаски изборен регион. Член е на ИБ на Българска социалистическа партия. Председател е на Съвета за външна политика, сигурност и защита към Народно събрание на Българска социалистическа партия.

"Още в първия си мандат кабинетът "Борисов " отряза голяма част от бюджета на БА, с което направи процесите необратими "

- Г-н Зафиров, през миналата седмица военният министър Красимир Каракачанов изнесе шокиращи данни за положението на Военновъздушни сили. Как ще коментирате признанието му, че там на щат има 245 водачи, от които по-малко от половината летят, тъй като няма задоволително изправни машини?
- Като самопризнание за неуспеха на политиката на ГЕРБ в бранш "Отбрана ". Ако този министър се пробва да се скрие зад късия си престой в Министерството на защитата, това не трансформира обстоятелството, че дългата верига от неправилни стъпки и решения на кабинетите "Борисов 1 и 2 " беше продължена и от сегашния кабинет. Един от първите му актове беше отдръпването на Доклада за положението на защитата и Въоръжените сили за 2016 година Още тогава стана ясно, че държавното управление освен не е в положение да реши проблемите в бранша, само че и не демонстрира никакво предпочитание и желание за това. Стигна се до куриозния случай едни и същи хора да готвят два отчета по една тематика, само че с друго наличие, с цел да удовлетворят политическите упоритости на министъра на защитата. С смяната на изводите не беше решен нито един от проблемите във Въоръжените сили. Точно противоположното - те се задълбочиха и сложиха началото на окончателния неуспех на държавното управление в този бранш.
- Какво е положението на летателните машини на бойната авиация и кой носи виновността за плачевното състояние?
- Състоянието на военновъздушната ни авиация към този момент не е загадка за никого. Проблемът е сложен както във връзка с положението на техниката и неналичието на аварийни елементи, по този начин и във връзка с извънредно незадоволителните летателни часове на водачите, ниското качество на гориво-смазочните материали, изтичащия дефинитивно, въпреки и неколкократно удължаван, запас на самолетите. Най-голяма виновност за това носят кабинетите на ГЕРБ и персонално Бойко Борисов, който още в първия си мандат отряза голяма част от бюджета на Българската войска, с което направи процесите необратими.
Твърдоглавието и политическият дебелоглав на предходния министър на защитата доведоха до съвсем цялостната разпродажба на летателната авиационна техника, в огромната си част съветска, и към днешна дата съвсем обезсмислиха наливането на средства за нейната рационализация. Бяха пропилени доста благоприятни условия за това, за разлика от други наши съдружници в НАТО, които сложиха преди всичко личните, а не непознати ползи. Стигна се до унизителните контракти за ремонт на мотори в Полша и поканата към непознати (италиански) самолети за защита на въздушното ни пространство заради липса на изправни български такива.
След като и италианските самолети си отидоха, през днешния ден българските Военновъздушни сили извършват главната си задача - наблюдаване, надзор и отбрана на въздушното пространство, с цената на многочислени всекидневни нарушавания на процедурите за поддръжка на радиолокационната и авиационната техника. Поради некомплекта от персонален състав, който е над 15%, неналичието на финансови средства и аварийни елементи дилемите се извършват при свръхнатоварване на летателния и инженерно-техническия състав, вършат се неприемливи нарушавания във връзка с удължение на виталния цикъл на авиационното и на ракетните войски въоръжение.
Поради сбъркани цели и незадоволително финансиране е понижен броят на летателните часове, а тези на водачите на вертолети са даже под санитарния най-малко. Стигна се до такава степен, че като в автоморга се снемат елементи, елементи, възли и блокове от други летателни апарати или радиолокационни станции, с цел да действат останалите.
Пак по виновност на МО се забави с повече от шест месеца приемането на доставените мотори за МиГ 29. Всичко това накара търпението на водачите от авиобаза "Граф Игнатиево " да прерасне в неодобрение и на 24 октомври 2017 година те отхвърлиха да извършват полети. Протест, чужд в историята на Българската войска.
- Проектът за пазаруване на изтребители беше спрян през предходната година по искане на ГЕРБ. Какви са последствията от недалновидното политическо решение на ръководещите?
- Последиците са видни. Вместо към този момент да разполагаме с чисто нови многоцелеви бойни самолети, занапред ще събираме предложения и ще водим договаряния. А времето непреклонно тече. И е тъжно, че зачестилите трагични произшествия в авиацията са катализатор за мисловните процеси на някои политици, демонстриращи извънредно несъответстващи на актуалните геополитически действителности визии и тези. Призовавам ги да замълчат най-малко за малко пред паметта на достойните български офицери и бойци, жертва на несъответстващите политически дейности и бездействия.
- На 8 юни Народното събрание утвърди двата плана на стойност 3,26 милиарда лева за рационализация на армията. Какво включват те?
- Първият планува закупуването на 150 бр. бойна и специфична техника на стойност 1,464 милиарда лева с Данък добавена стойност, специфична техника за 1,224 милиарда лева и на системи и в допълнение съоръжение за 240 млн. лева Това са 90 бр. бойни бронирани машини, 60 бр. специфични бронирани машини, система за образование (тренажори и симулатори), автоматизирана система за ръководство на огъня на самоходна минохвъргачна батарея, информационна и осведомителна система.
Проектът планува обезпечаването на логистична поддръжка на бойната и специфичната техника и оборудването да се прави от българска компания, през виталния цикъл на изделията. Като се планува освен поддръжката, а и асамблирането на машината да се прави в България. А лицензионният трансфер да разрешава и основава предпоставки за експорт на създаваните отбранителни артикули на трети пазари.
Вторият план планува придобиване на 16 самолета на два стадия - придобиване на минимум 8 бр. самолети с съоръжение за задачи, със ресурс от аварийни елементи и консумативи, средства за наземно обслужване, въоръжение и средства за образование на летателен и механически състав на обща стойност 1,8 милиарда лева за 10 години и придобиване на още 8 бр. самолети от същия вид след привършване на доставките по първия стадий.
Реализацията на плана ще се реализира чрез закупуване на нов или използван военен аероплан. За закупуването му питане ще бъде направено до Съединени американски щати, Португалия, с логистичен пакет и въоръжение от Съединени американски щати, Израел, Италия, Германия, Франция и Швеция.
Виждате какъв брой тази информация се разграничава от безотговорните приказки на Марешки и сходните нему, че надали не България ще похарчи 6 (не знам по какъв начин измислиха тази цифра!) милиарда лв. за няколко самолета и "играчки " - обичаната дума на тези пишман пацифисти! Истината е много по-различна. Макар и извънредно незадоволителна, тази техника, първо, ще избави българските Военновъздушни сили от окончателното им и окончателно приземяване, ще разреши на сухопътните сили да имат най-малко една съвременна и комплектована бригада, способна да води въоръжени дейности в модерни условия, и не на последно място, посредством така наречен индустриално съдействие ще има опция немалка част от тези суми да се върне назад в България. Което ще налее свежи пари в отбранителната ни промишленост.
Трябва да се знае, че сега Сухопътните войски разполагат с бойни машини на пехотата БТР 60 ПБ с бензинови мотори, постъпили на въоръжение през 60-те години на предишния век. Тази техника е остаряла и не подхожда на поетите задължения на страната за създаване на качества. И в случай че за присъединяване в разнообразни задачи е отчасти пригодна, то тя е напълно непригодна за водене на бойни дейности в актуален въоръжен спор.
- Едно от изискванията, които водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова сложи при поддръжката за тях, е парите да не надвишават 2% от Брутният вътрешен продукт. Какви бяха причините на левицата да поддържа предлагането на Красимир Каракачанов?
- Част от тях към този момент споделих, само че най-важното за нас бяха точно тези две условия - разсрочените за дълъг интервал заплащания няма да разрешат общите разноски за защита да надвишават двата % от Брутният вътрешен продукт, тъй като съгласно нас има редица други редовно недофинансирани браншове като опазване на здравето, обучение, обществено дело и т. н., които се нуждаят от внезапно нарастване на средствата от държавния бюджет, както и заложеното индустриално съдействие, каквото нямаше в предходните планове. Наясно сме и със слабостите в двата плана - те не са малко, само че при надзор и политическа воля могат да бъдат преодолени!
- Дни по-късно Народно събрание на Българска социалистическа партия одобри по принцип позиция за поддръжка на модернизацията на БА, само че под изискване. Какво включва документът?
- Позицията беше призната по принцип, следва да бъде редактирана с направените основателни бележки и допълнения от Народно събрание, само че общият дух на документа е поддръжка за модернизацията на Българската войска и Въоръжените сили, само че под изискване за ясни процедури по желание на снабдители, прецизно придържане към заложените параметри, неналичието на всевъзможни подозрения за корупционни практики и в последна сметка - гаранции, че ще завоюват най-хубавите предложения, с най-хубавите условия за България. В противоположен случай си резервираме правото за преразглеждане на тази наша позиция в окончателната ратификация на плановете в Народното събрание, с цел да не допуснем още веднъж да се закупи бойна техника, която да е в ущърб на Българската войска, осигуряваща нечии комисиони или обслужваща избрани геополитически ползи.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР