Атанас Марков: Това е първият ни тест на Tesla. Американската

...
Атанас Марков: Това е първият ни тест на Tesla. Американската
Коментари Харесай

АвтоФест, 20.01.2023: Tesla - Model Y и Model 3

Атанас Марков: Това е първият ни тест на Tesla. Американската компания няма публично посланичество у нас, моделите се продават онлайн, само че успяхме да намерим самостоятелен дилър, от който да вземем автомобил за тест. И чакането несъмнено си струваше. Имаме не един, а цели два модела. Базовият 3 във вид Long Range и неговият брат кросоувър Y, също в осъществяване Long Range. Един автомобил в две форми. Идващ от революционна компания, която изцяло промени образа на промишлеността за 10 години и накара вековни производители да се червят от позор или яд при споменаването на името й. Това е Tesla, iPhone на колела, за който притежателите ще ви кажат, че няма по-добро на пазара. Но дали в действителност е по този начин?

Ангел Харизанов: В къси проби ще проверим всичко, което сме чули и видели досега за двата модела на американската компания.

А.М.: Tesla Model Y е най-продаваният лек автомобил в Европа и единственият електрически в челото. По-рано през 2022 година това място се заемаше от Tesla Model 3. Също забавен факт е, че на най-големия пазар в Европа – Германия, където се и създава кросоувъра Tesla Model Y, по-търсеният модел е по-стандартният и по-евтин Tesla Model 3. По думи на Илън Мъск Model Y би трябвало да се трансформира в най-продавания модел в света през 2023 година

И несъмнено моделът може да го стори. Model Y употребява тройката като база, само че има изцяло друга каросерия. Реално ¾ от частите са идентични. Автомобилът е по-дълъг и по-висок. За момента няма 7-местна версия, само че появяването й влиза в бъдещите проекти. Естествено това ще са две места в жанр Mosel S, които могат да се употребяват единствено за транспорт на хобити или за данъчен заем. Тук вратите са общоприети, няма изненади като пеперудите в Model X, дръжките са скрити и се отварят при приближавате към колата. Контактният ключ е тънка карта с размера на банковите, която би трябвало да вадите всеки пък от портфейла или джоба, с цел да стартирате колата. Поставяте я на подлакътника, а таблото оживява. Няма старт бутони, дори няма никакви. Tesla са толкоз огромни врагове на бутоните, че български стартъп реши да върне част от тях в афтърмаркета.

А.Х: Бутоните обаче, се завърнаха в доста модели след единствено един опит и сигурно се борави по-лесно когато ги има. Да, основаването им лишава повече запаси, само че да не се прехласваме в тези големи екрани, по които би трябвало да търсим като в кофата с пране.

 

А.М.:  Пробегът на хартия е 507 км за Long Range версията с два мотора. Model Y Performance се оправя по-лошо с пробега, само че има 130 к.с. повече. В нашата тестова кола са 351 к.с. Да, това е относително базова версия и сходна мощ е ниска за гамата на Tesla, въпреки при колите с ДВГ тук към този момент да приказваме и за много бързи и спортни коли.

Конкуренти по-скоро са VW ID.4, братът близнак Audi Q4 e-tron и Skoda Enyaq, както Ford Mustang Mach-E и корейските Hyundai Ioniq 5 и Kia EV6, които само могат да се приближат до пробега на Tesla.

Базовият модел има 204 к.с. и един мотор откъм гърба, батерията при него е единствено 50 кВтч, само че нямате никакво ограничаване в оптималната скорост и тя е 217 км/ч. Пробегът доближава 455 км. Performance разновидността има две акумулатори – 80,5 и 75 кВтч със надлежно 534 и 462 к.с. Времето за ускоряване тук пада на 3,5 сек до 100 км/ч, а пробегът 514 км. Предлага се и версия Maximum Range с 80,5 кВтч, 514 к.с. и 533 км пробег.

Не сме сюрпризирани, че Model Y е добра кола, сюрпризирани сме, че е толкоз добра. Шасито се държи изцяло рафинирано като че ли идва от BMW, комфортът е като в Mercedes, цяло знамение е, че Tesla прави коли по-скоро от последната купа на Ferrari във Формула 1. Няма скърцане в салона, макар обвиняванията, че пластмасите са некачествени. Багажникът е с порядъчен размер, има и пространство начело. В двата модела и се отварят от екрана.

А.Х.: Наско, не се прехласвай за следващ път. Шасито не идва от BMW и незабавно мога да кажа, че тежестта се усеща при по-рязко прекъсване и пътя се чува задоволително добре в купето. Комфортът е толкоз надалеч от този на EQE например, че не се сещаме за толкоз грандиозно определение. Обикновен волан като от най-евтиния автомобил на пазара, меки и неуместни седалки и пластмаса където ви погледнат очите. Добре де, има малко декоративни дървени лайстни, само че да, пластмаса.

А.М.:  Има два режима за ускоряване, три за рекуперация и неотстъпчивост на кормилото. При най-силният режим на прекъсване, умерено карате с един педал.

А.Х.: Не усетихме особена разлика в режимите, а спокойното каране с един педал има още потребност от пречистване на държанието и може да ви подразни от време на време.

А.М.:  Със сигурност, в случай че сте монтьор, ще откриете доста проблеми в колата. Със сигурност и клиентите имат много недоволства от индустриални недостатъци, само че не съществува автомобилна компания в света, която основава съвършени коли, които не се чупят. В последните две години имаше отзовавания на модели на Ferrari и Bugatti, даже Lamborghini върна клиентите си в сервиза за Aventador, чиито порти не са закачени вярно при сглобката. Подобни неща се случват и най-малкото 10-годишна американска компания е застрахована против тях.

Въпреки че има много недомислици. Петте седалки са с отопление, само че тези откъм гърба би трябвало да молят водача или пасажера до него да ги контролира. Видимостта обратно е много дребна.

Но като цяло Model Y е пъклен добра кола и изцяло може да се конкурира с европейските и азиатските си съперници.

А.Х.: Относно пробег и приложимост в всекидневието, колата е супер, само че има доста какво да се желае в доста насоки.

 

А.М.:  А какво предлага Model 3? Всичко, което харесвате от Model Y, а евентуално и това, което не. Влизането още веднъж е с кредитната карта, която би трябвало да търсите някъде из джобовете, след това да откриете точното място на подлакътника, откъдето да се започва. Когато излезете към 10 пъти по време на фотосите, заточва да става леко досадно.

Фаровете и стоповете са сходни, дизайнът е различавам едвам когато погледнете колата по-сериозно и видите, че е по-ниска от братчето си кросоувър. Отвътре е същият 15-инчов портретно насочен сензорен екран, на който ни лишава много време на сменим езика от немски на британски. Дори да си настройките огледалата, би трябвало да влизате в менюто от централния екран.

А.Х.: Ето тук отново копчетата ще свършат по-добре работата, копчетата, които ги няма и следва едно блуждаене из менютата. Комфорт се назовава това – бързо и елементарно да боравиш с автомобила.

А.М.: Масата на Model 3 е със 150 кг по-малко от Model Y, по тази причина и моделът е много по-пъргав. Но шасито в кросоувъра се усеща с една концепция по-рафинирано, по-интуитивно за ръководство. За благополучие и тук има физически лост за предавките зад кормилото, както и за ръководство на чистачките.

А.Х.: И салонът отново ни кара да гледаме на открито, и наподобява на по-ниско равнище от Model Y. Не споменахме за външността на двата модела – добър профил, добра задница, само че начело наподобяват леко като голяма крастава жаба – странни – като леко недомислени.

А.М.:  Фейслифтът на Tesla Model 3 е с дължина 4694 мм и височина 1443 мм. Колесната база е 2875 мм. Базовият вид Standard Plus с 54 кВтч батерия с 325 к.с. към този момент е с 60 кВтч, времето за ускоряване до 100 км/ч е единствено 6,1 сек, което не е по никакъв начин неприятно за базова кола. Пробегът тук е 491 км. В Performance разновидността има 80,5 кВтч батерия, два мотора и 513 к.с., оптималната скорост към този момент е 261 км/ч, а спринтът до 100 единствено 3,1 сек. Това е пъклен бързо, изключително в случай, че получавате електрическа кола с пробег 567 км, който във вид Long Range с 80,5 кВтч батерия и 441 к.с. доближава цели 602 км. Определено Tesla Model 3 е по-бързата кола и по-ефективната.

Tesla Model 3 се ръководи по подобен метод като Model Y, само че по-ниският център на тежестта е осезателен. В завоите автомобилът е бърз, продължавате да ускорявате, а моторите хитро разпределят въртящ миг, като че ли са настроени от спортни водачи. Определено това е кола, която може да се хареса на притежателите на BMW Серия 3.

А.Х.: Пак тежестта се усеща при по-рязко прекъсване и е допустимо да прегреете спирачките при дълготрайно каране по завои да вземем за пример, макар че са с огромни дискове и многобутални апарати, като цяло всички модели на компанията имат потребност от възстановяване на спирачките и към този момент се оферират решения. Чак да се хареса на почитател на BMW, това мъчно ще се случи.

А.М.:  Така и не изпробвахме функционалност като Autopilot, само че несъмнено желаеме да се насладим на двата модела на Tesla същински. Чакахме дълго време, с цел да ги тестваме и се насладихме на всяка една минута от времето с тях.

А.Х.: Пробегът – едно от най-важните неща в електрическите автомобили, е отличен. И двата автомобила го имат, имат и всички съществени неща за всекидневието, само че има и доста какво да еволюира по тях сигурно.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР