Атанас Фурнаджиев беше ексклузивен гост в предаването Арена спорт в

...
Атанас Фурнаджиев беше ексклузивен гост в предаването Арена спорт в
Коментари Харесай

Атанас Фурнаджиев пред БНТ: Футболът в днешно време изисква много големи средства, без помощ от държавата нищо не може да се случи

Атанас Фурнаджиев беше извънреден посетител в предаването " Арена спорт " в качеството си на член на новия Изпълнителен комитет на Българския футболен съюз (БФС), с цел да приказва за идните промени, които ще настъпят в централата и в родния футбол.

На първо време Фурнаджиев, който понастоящем извършва функционалностите и на ръководител на БФ Биатлон, изрази убеденост, че няма да има проблеми с вписването на новия президент на БФС Георги Иванов, като още веднъж акцентира, че техният екип е подготвен да работи с всеки, който желае да оказва помощ на българския футбол.

" Предполагам, че на следващия ден или най-късно във вторник ще бъдат подадени документите за вписването на новия Изпълком и на Георги Иванов като президент на БФС. Силно се надявам да няма проблеми, само че в България всичко може да се чака. Все отново това е проблем от високо публичен интерес и в случай че има някакво обжалване, нека то да бъде прегледано предпочитано, с цел да не влизаме в правосъдни борби. Както знаете, ние апелирахме за обединяване в българския футбол и сме подготвени да работим с всички, които желаят той да се развива ", стартира Фурнаджиев, който разкри още какво го е предиздвикало да се върне в структурите на БФС след пауза от две години.

" Още на самия Конгрес споделих, че се отдръпнах от футбола преди две години, тъй като не виждах предпочитание за смяна от сътрудниците, с които работихме. Сега имах два съществени диалога с Георги Иванов, в които той начерта тактика. Неговите мощни качества са, че е извървял целия път - от треньор през състезателен шеф в Локомотив Пд до механически шеф в БФС. Той познава в елементи проблемите на футбола и знае какво би трябвало да се промени ", съобщи още дългогодишният член на Изпълкома на БФС по време на управлението на Борислав Михайлов.



Бившият ръководител на Дисциплинарната комисия към футболния съюз очерта и главната цел пред БФС оттук насетне - работа с детско-юношеските школи и стимулиране на треньорите в тях със средства, отпуснати от страната.

" Най-важното е ние да стартираме да произвеждаме футболисти. Има концепция да се изпратят нашите треньори във водещите детско-юношески школи в Европа, с цел да бъдат имплементирани тамошните хрумвания у нас. Футболният съюз ще вкара и условия за това какви би трябвало да бъдат школите и експертите в тях. Ще бъдат въведени и финансови тласъци за тези клубове и школи, които съблюдават тези правила ", разяснява Атанас Фурнаджиев.

" Футболът в днешно време изисква доста огромни средства и без взаимна работа с страната нищо не може да се случи в тази посока. Въпросът е да има схващане и от двете страни. Очакваме да се работи по нов метод с прекопирване на методиката от най-хубавите европейски школи. Средствата за стимулиране на детско-юношеския футбол у нас би трябвало да бъдат за треньорите. Всички знаете, че ни предстоят избори след два месеца и се надявам да бъде излъчено едно устойчиво държавно управление, с което да може да се беседва ", продължи той.

В хода на изявлението Фурнаджиев показа, че е получил покана от Георги Иванов да се завърне на поста вицепрезидент на БФС, като в това време изрази позиция, че новият началник на централата е почнал с измененията още със стъпването си в служба.

" Георги Иванов сподели още от първия ден, че ще работи за смяна и тя към този момент се прави, а това може единствено да ни радва. В сряда следва да се организира първият Изпълком, на който ще се разискват и кандидатурите за вицепрезидентите. Аз съм получил покана от Георги Иванов за този пост, само че занапред би трябвало да има гласоподаване, а по-късно ще станат ясни и какви ще бъдат вероятно функционалностите ми ", сподели футболният функционер.



Председателят на БФ Биатлон призна още, че в реалност напоследък страната е оставила спорта в миманса, само че самият той има вяра, че ще настъпи смяна, която в частност за футбола ще помогне за построяването на нов народен стадион.

" Има едно чувство, че спортът е оставен в миманса. Аз се надявам това да се промени, тъй като в последна сметка знаете какви средства се генерират от спорта и няма нищо неприятно част от тях да се връщат назад в него. Разбира се, че ни е нужен нов народен стадион. Всички страни в Европа построиха нови уреди. Инвестиция обаче е нужна освен в нов народен стадион, а и за цялостното възстановяване на инфраструктурата у нас ", безапелационен е Фурнаджиев.

" Оттук нататък всичко ще бъде безусловно транспарантно и националният тим ще семейства там, където е най-изгодно за почитателите и за футболния съюз ", добави той.

Накрая членът на Изпълкома на БФС се върна и към Конгреса на централата от 15 март, споделяйки, че за него изборът на Георги Иванов е бил безусловно почтен и обективен.

" Много пъти съм заявявал, че няма по какъв начин да има операции, тъй като всичко се прави транспарантно. Видяхте транспарантните урни, представителите на ФИФА и УЕФА... Мисля, че изборът беше безусловно почтен и обективен и хората се довериха на индивида с по-голям опит в лицето на Георги Иванов ", приключи Атанас Фурнаджиев.

Цялото изявление гледайте във видеото!



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР