Атаките на украинските части срещу руските гранични територии - по-специално

...
Атаките на украинските части срещу руските гранични територии - по-специално
Коментари Харесай

Време е Русия да възстанови Граничните войски

Атаките на украинските елементи против съветските гранични територии - по-специално Белгородска област - провокираха оферти за възобновяване на Граничните войски. Близки до формата, каквато имаше в Съюз на съветските социалистически републики. Сега, да напомним, нашите граници се охраняват от Граничната работа на Федералната работа за сигурност на Руската федерация, структурно звено във ФСБ на Русия. Но преди да обсъдим тази концепция, си коства да си напомним какво и по какъв начин са правили граничните войски в руско време.

Дело за чекисти

Граничните войски на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) на Съюз на съветските социалистически републики произлизат от Отделния корпус на граничната защита на Руската империя. На 30 март 1918 година при Народния комисариат на финансите на Съветската република въз основата на ликвидираната Дирекция на Отделния граничен корпус (ОГК) е формирано Главно ръководство на граничната защита (ГУГО), чиято съществена задача е да провежда отбраната на границата с Финландия и Естония. То е ръководено от някогашния шеф на отдела за защитителен индустриален комплекс военачалник Мокасей-Шибински.

А на 28 май 1918 година Съветът на националните комисари на РСФСР приема декрет „ За основаването на граничната защита “, който е създаден от ГУГО въз основа на Правилника за обособения корпус на граничната защита от 1910 година Инструкции за работа на чиновниците на ОКГО от 1912 година По това време съвсем целият личен състав на Министерството на отбранително-промишления комплекс се трансферира на работа на руското държавно управление. По този метод даже в тези тежки времена на промяна на властта беше допустимо да се обезпечи непрекъснатост на отбраната на съветската граница.

Впоследствие разнообразни руски ведомства са виновни за защитата на границата, до момента в който на 24 ноември 1920 година тази задача е предоставена на ЧК. Но още на 1 февруари 1919 година граничната стража е преобразувана в гранични войски. Тогава беше основана основата на структурата, която охранява държавните граници през цялата руска история. Граничните окръзи стават гранични отделения, окръзите – гранични стрелкови полкове, подокръзите – батальони. Тази конструкция е доразвита. Специално би трябвало да се означи, че тогава граничарите са били охранители. Тоест хора, подбрани по специфичен метод.

В това тежко време беше извънредно належащо да се отбрани държавната граница освен от проникването на контрабанда и обособени шпиони и вредители, само че и от цели въоръжени формирования на диверсанти. Така да вземем за пример на границата с Финландия, както и с Полша, имаше отряди, състоящи се от белогвардейци и всевъзможни банди. На централноазиатската граница - Башмаки. Всички тези формирования бяха посрещнати от гранични войски на границите на РСФСР, само че частите на Червената войска бяха ангажирани с същинското им проваляне. В бъдеще граничните войски са подчинени на ОГК, а от 1934 година - на Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР).

Гранични войски. Структура

В навечерието на Великата отечествена война държавната граница се охранява от 18 гранични региона. Граничните отряди са с идентична организация и въоръжение. Граничният отряд включва четири до пет гранични комендатури, всяка от които сплотява четири линейни принуди, запас и гранична комендатура. Маневрената група (150-250 души) се състои от командване и три до пет аванпоста (по 50 души). Старшинската школа на отряда се състоеше от 70-100 души. Тези сили поемат първия удар на фашистките войски. През есента на 1941 година от граничарите и вътрешните войски са образувани 15 дивизии, които вземат директно присъединяване в боевете.

В същото време, осъзнавайки нарасналата заплаха от навлизане в страната на шпиони и диверсанти през южните и източните граници, бяха взети ограничения за усилване на отбраната на тези държавни граници. И това дава оите резултати: през четирите години на войната бяха арестувани 23 806 извършители и се състояха 409 военни конфликти. Естествено тези задания можеха да извършват единствено граничните войски.

За подвизите на граничарите в началния интервал на войната са написани томове книги, снимани са доста филми. Ролята на граничните войски в защитата на страната е доста значима.

Развитието на войските след войната

След края на войната Съюз на съветските социалистически републики получава нови граници с дължина 50 331,2 км. Защитата им се осъществяваше от 21 граничарски4-ти Архангелски граничен отряд и обособена въздушна бригада на граничните войски. На 1 януари 1953 година числеността на граничните войски е към 190 хиляди души. През 1957 година е пренасоченокъм Комитет за Държавна сигурност (на СССР) на Съюз на съветските социалистически републики.

Граничният надзор беше осъществен с механически средства и от силите на доброволни сътрудници: те, откакто видяха външен човек в граничната зона, мигновено „ допряха “ структурата, която отговаряше за границата. Разбира се, информаторът получаваше парична премия.

В руско време настойчиво се култивира митът за непроходимостта на границата. Това обаче беше единствено частично правилно. Наистина не беше елементарно да се премине през руската граница. Така да вземем за пример през 1957 година имаше единствено 19 ненаказани пробиви през границата.

Но руското управление през 1953-1954, 1956 и 1960 година редуцира граничните войски съвсем на половина. Естествено, съкратени са и стотици гранични пунктове, три школи и други звена. Заставите имаха за задача да охраняват три пъти по-дълги сектори от границата. Това беше отразено и в резултатите. Така да вземем за пример през 1967 година към този момент има 45 ненаказани пробива през границата.

Разбира се, въздействие оказа и обстановката по границата, най-много с Китай, където през 60-те години имаше съществени гранични конфликти. След това в граничните войски е основан нов граничен регион - Забайкалски. По същата причина през 1969 година граничните войски получават от Министерството на защитата на Съюз на съветските социалистически републики танкови елементи, минохвъргачни батареи и авиационна техника.

С експлоадирането на военните дейности в Афганистан центърът на тежестта за отбрана на границата се измести към Централна Азия. За да се изключи проникването на муджахидински отряди от Афганистан на територията на Съюз на съветските социалистически републики, консолидирани бойни отряди, моторизирани маневрени и десантни маневрени групи, предни постове на бойни машини на пехотата и бронетранспортьори, минохвъргачни батареи, противотанкови, инженерни и сапьорни единици са въведени на място. Те сполучливо се оправиха със задачата да защитят руската граница, като сътвориха буферни зони. Този опит би бил доста потребен през днешния ден в Донбас. А и в някои други гранични райони на Русия.

При Горбачов военните препоръки на войските на граничните окръзи бяха отстранени. И в последна сметка беше отстранен и Комитет за Държавна сигурност (на СССР) на Съюз на съветските социалистически републики, който включваше гранични войски. След изтеглянето на граничарите от юрисдикцията на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), качеството на подбора на личен състав внезапно спадна. Ветераните-граничари, които са застигнати от това тъжно време, споделят, че по това време даже се опасяват да дадат оръжие на новобранците. Поради този срив мнозина тогава сметнаха за добре да изоставен линейната система за защита на държавната граница. През 2005 година терминът Гранични войски беше отстранен от документите.

Съвременни провокации

Днес в Русия системата за гранична сигурност се състои основно от контролно-пропускателни пунктове. А сектори от самата граница се управляват с механически средства, дронове и системата “Рубикон. ” Това е система от сензори, ситуирани на контролната лента, които в действително време дефинират посоката на придвижване на граничния извършител, неговата скорост и маршрута на придвижване. Дежурният чиновник, до който е получена информацията, би трябвало да се свърже с аварийна част, която е длъжна да придвижи и задържи нарушителя.

Но както демонстрираха последните събития на руско-украинската граница в региона на Белгород и Брянск, за жалост нарушителите могат да обхванат през границата и да нанесат вреди на граничните региони. Ето за какво е извънредно време да се върнем към системата за защита на границата, която беше създадена през руската ера, несъмнено, с потреблението на модерни механически средства. Броят на граничарите на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) на Съюз на съветските социалистически републики през 1991 година е почти 220 хиляди души. Някой ще каже, че това е доста. Откъде можете да вземете толкоз доста хора? Задачата може да бъде решена посредством увеличение на периода на работа на наборниците до две (или по-добре три) години и посредством набиране на наборници в граничните войски.

Около Русия се образува пръстен от враждебни страни. Финландия, която беше неутрална страна по времето на Съюз на съветските социалистически републики, към този момент е член на НАТО. Балтийските страни приготвят своите диверсионни сили за интервенции на наша територия. Защитата на границата в регионите на Арктика и Далечния север в този момент става все по-важна. Затова основаването на гранични войски е първостепенна задача.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР