Атаките на Русия срещу украинските кораби са акт на въоръжена

...
Атаките на Русия срещу украинските кораби са акт на въоръжена
Коментари Харесай

Посланикът на Украйна: Агресията на Русия засяга България

Атаките на Русия против украинските кораби са акт на въоръжена експанзия - тя визира район, където живее българска общественост ". Това сподели по време на конференция Н. Пр. Виталий Москаленко - ексклузивен и пълномощен дипломат на Украйна в България, във връзка напрежението с Русия в Керченския пролив.

По думите му този спор е нахлуване. "Русия в действителност разшири военните си дейности ", сподели дипломатът и акцентира, че от страна на Украйна не е имало провокация.

Според него Русия с месеци е блокирала украински търговски кораби в Азовско море. "Това се отразява отрицателно на работата на украински пристанища ", посочи Москаленко, представен от "Фокус ".

Той добави, че тези нападателни дейности засягат целия Югоизточен район на Украйна, където живее и българската историческа общественост. Затова, съгласно него, до прочут смисъл събитията директно засягат ползите на България. Във връзка с въведеното военно състояние в 10 области на Украйна посланикът увери, че на украинските жители от български генезис ще бъдат обезпечени цялостни права и свободи. По думите му не всички клаузи и точки на това военно състояние ще бъдат мигновено осъществени.

"Тези ограничения, които планува военното състояние, ще бъдат въведени единствено при положение на нахлуване на Руската федерация ", разяснява дипломатът.

Той посочи, че все още банковата система в Украйна работи, както и, че има всички благоприятни условия за осъществяване на манифестации и събрания. Попитан дали е провел диалози с българското Министерство на външните работи, посланикът разясни, че е имал такива в понеделник, както и че през днешния ден ще беседва по въпроса с вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева.

"От българската страна има избрани изявления по въпроса от името на президента на Република България Румен Радев, който се изрече за неотложно връщане и освобождение на корабите от страна на Руската федерация, както и господин Бойко Борисов, министър-председател. Очакваме сходно от другите организации и страни. Имам поради НАТО, Европейски Съюз, Съединени американски щати, Румъния, Полша, Прибалтийски страни, Турция, Грузия и цяла редица други страни, които в действителност напълно ясно и прецизно дефинираха във връзка на този случай Русия като агресор ", сподели още Н. Пр. Москаленко.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР