Атаката с дронове в неделя срещу контролираната от Русия Запорожка

...
Атаката с дронове в неделя срещу контролираната от Русия Запорожка
Коментари Харесай

МААЕ: Има три попадения по АЕЦ Запорожие, няма ядрена опасност, но това е сериозен инцидент

Атаката с дронове в неделя против следената от Русия Запорожка атомна електроцентрала в Украйна е предизвикала вреди на постройката, в която се обитава един от шестте реактора, само че нуклеарната сигурност не е била компрометирана, съобщи Международната организация за атомна сила (МААЕ) в платформата " Екс ".

Директорът Рафаел Гроси заяви, че по защитния корпус на централата е имало три директни попадения. По думите му това се случва за първи път от ноември 2022 година

" Призовавам да се въздържаме от дейности, които опонират на петте правилото на МААЕ и заплашват нуклеарната сигурност ",обърна се към воюващите страни генералният шеф на Международната нуклеарна организация.

" Съобщава се за един умрял. Щетите по Шести блок не са компрометирали нуклеарната сигурност, само че това е сериозен инцидент с капацитет да наруши целостта на защитната система на реактора ", обявиха от МААЕ, представени от Българска телеграфна агенция.

Останки от дрон в двора на централата

МААЕ разгласи, че е получила информация за гърмежа от управлението на Запорожката АЕЦ, а информацията подхожда на наблюденията на на нейните специалисти. По-рано " Росатом " и управлението на АЕЦ " Запорожие " оповестиха, че има трима ранени при офанзивата с два дрона по АЕЦ " Запорожие ", като един от тях е в тежко положение. Общо три дрона са били изстреляни, като единият е блъснал камион с артикули до постройката на АЕЦ.

" Нито една АЕЦ в света не е планувана да издържи на директно попадение от страна на въоръжени формирования. Повреда на инфраструктурните обекти на централата може да заплаши нейното безвредно действие ", заявиха от управлението на Запорожката централа, които предизвестиха, че ще покажат остатъците от дрона на интернационалната задача от МААЕ.

20 минути преди офанзивата в този регион е имало планувана ревизия на специалисти на МААЕ, заяви съветската страна.

Както и при предходните произшествия при обстрел на Запорожката централа, Русия упрекна Украйна, която пък отхвърли да стои зад офанзивата. 

Андрий Юсов, представител на Главното разследващо ръководство към Министерството на защитата на Украйна, изрично отхвърли да е имало офанзиви против окупираната от Русия АЕЦ в югоизточната украинска Запорожка област.

" Украйна не взе участие в каквито и да било въоръжени провокации в нелегално окупираната от Русия АЕЦ. Държавата агресор за следващ път заплашва нуклеарния обект, цивилното население и околната среда на цяла Европа ", акцентира Юсов.

Той загатна за " добре известна и непрекъснато незаконна процедура на нашествениците " да имитират офанзиви против атомната централа, да разполагат там бойци и да я минират.

Куполът на Шести блок след удара

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР