Атаката от нощта на събота срещу неделя не е атака,

...
Атаката от нощта на събота срещу неделя не е атака,
Коментари Харесай

Севда Шишманова: Иран се позиционира по коренно различен начин в Близкия изток

Атаката от нощта на събота против неделя не е офанзива, проведена за няколко дни. Тя е добре планувана. Това сподели нощес журналистът и режисьор Севда Шишманова в предаването „ 120 минути " по бТВ.

Тя показа, че е трябвало да бъде в Израел сега, само че полетът й е бил анулиран. „ Преживях една особена нощ, с необикновен взор към всичко, което се случи - нападението на Иран против Израел. Бях като в прочувствена капсула, тъй като полетът ми беше анулиран чак в 4.00 часа на разсъмване ", описа тя.

В действително време е проследила офанзивата, брояла е дроновете и е преживявала пресата, която е упражнена върху живеещите в Израел.

„ В самото начало мненията бяха, че Иран ще внимава и даже да отговори, това ще е по-скоро алегорично. Даваше се образец с унищожаването на ръководителя на силите „ Кудс " преди години в Ирак, когато ответният удар беше против една американска база и без жертви. Предполагаше се, че ще отвлекат транспортен съд или ще имат някаква алегорична реакция ", сподели още тя.

Атаката е била със 170 дрона и 150 крилати и балистични ракети. „ Това беше офанзива, координирана с „ Хизбула ". Иран като че ли седеше в сянката на това, което се случваше до момента ", посочи тя.

Севда Шишманова разяснява още, че евентуално зад офанзивата против Израел на 7 октомври 2023 година седи също Иран, който работят със своите проксита „ Хамас " и „ Хизбула ". Според нея Иран се нарежда по радикално друг метод в Близкия изток.

„ Един от огромните въпроси е какво следва. Израел сподели, че ще отговори на това, само че аз съм сигурна, че в цялостната тактика за Близкия изток ще би трябвало да бъде открита някаква нова платформа за определяне на взаимоотношения, която да не е краткосрочна и в това време в нея да бъдат включени всички наранени страни. Съединени американски щати имат опит в тайната дипломация с Иран - в случай че мога по този начин да го дефинира. Не съм сигурна обаче, че това ще е годно след тази поръчка, която Иран даде нощес. Те към този момент би трябвало да бъдат поканени публично на масата за договаряния ", сподели още Севда Шишманова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР