Asus не спира да ни изненадва с все по-успешни геймърски

...
Asus не спира да ни изненадва с все по-успешни геймърски
Коментари Харесай

Asus ROG Strix G16: Мощна машина и футуристичен външен вид

Asus не стопира да ни изненадва с все по-успешни геймърски машини и през 2023 година. Вече станаха няколко съществени играча в разнообразни класове и почтено казано, в случай че бях доста разпален геймър и тъкмо в момента  си търсех геймърски преносим компютър, щеше да ми е в действителност мъчно да избера машина за себе си. Нещата от дълго време не касаят единствено вътрешността на хардуера, а компании като Asus ни очароват с все по-интересни дизайни. И по този начин. За да направи изборът ни още по-труден компанията прибавя още една доста мощна машина в портфолиото си – Asus ROG Strix G16 е превъзходен 16-инчов геймърски преносим компютър, който е мощен, извънредно моден и цялостен с потребни функционалности.

Още на пръв взор ROG Strix G16 на Asus има идентична мощ и характерност. Той освен се възползва от мощната композиция от CPU и GPU, само че и се отличава с неустоима геймърска киберпънк хармония, която безспорно ще бъде оценена от почитателите. Към тези позитивни характерности G16 прибавя и отлична съгласуваност, просторна клавиатура с потребни клавиши за бърз достъп и относително стилен корпус, който елементарно можете да сложите в раница. Дори цената на главната настройка от към 3000 лева (най-базовата е 2500, а най-скъпата 4500 лв) наподобява привлекателна на фона на всичко в преносимия компютър и тази на някои от неговите съперници. Но дано въпреки всичко разгледаме в детайли тази 16 инчова машина.

Strix G16 се предлага в конфигурации с процесор до Intel Core i9-13980HX с разнообразни графични процесори от серията RTX 40 и екран с QHD+ 240 Hz или FHD 165 Hz.

Външен тип

Без да е доста нападателен, външният тип на модела съгласно мен е страховит. Тази хармония, насочена към геймърите сигурно ще се хареса на мнозина. Подредбата на клавиатурата, изключително транспарантните ASDF, QWER клавиши и период, които освен бяха транспарантни, само че и хубаво осветени от RGB приковават очите.

RGB светлинният панел по долната предница също наподобява впечатлващо, защото основава нещо като резултат на левитация, който изключително добре проличава в по-тъмни условия. Имаме много отличителни ROG белези и огромно лого на Asus на капака, като всички те оферират дълбочина на цялостната хармония на преносимия компютър. Големият шрифт ROG от дясната страна на клавиатурата обезпечава още повече искра начело.

Размерите на преносимия компютър го вършат и задоволително преносим. Той е с размери 35.4 x 26.4 x 2.26 – cм, което е доста по-малко и по-лесно за преместване от гигантския му 18-инчов братовчед Asus ROG Strix G18.  Шасито е с точния размер, с цел да ви даде превъзходния 16-инчов екран ROG Nebula. G16 обезпечава впечатляващо съответствие на екрана към тялото от 90%, тъй че има какво да видите. Това обилно съответствие сред екрана и тялото е реализирано най-много с помощта на ултратънките рамки, които са тънки по-малко от 4 мм.

Същевременно контрастното съответствие 16:10 значи, че екранът е доста по-висок от преносимите компютри с формат 16:9 – тъй че просто можете да виждате повече деяние в игрите си.

Asus твърди, че G16 се възползва от 15% по-ниски температури на CPU и GPU с помощта на преработката по отношение на предходните модели. Преработеното шаси съставлява най-голямата от тези промени; то е особено създадено, с цел да побере новия нагревател на преносимия компютър. Той от своя страна има три секции и е построен към дънната платка, с цел да се усили оптимално въздушният поток и пътищата за отклоняване на горещия въздух. Добавен е спомагателен вентилатор, с цел да се сътвори система Tri-Fan, която работи дружно със седемте топлинни тръби и течния метал Conductonaut Extreme, които охлаждат процесора и графичния процесор във разновидността RTX 4060.

По-голямата част от конекторите на Strix G16 са ситуирани от лявата страна на преносимия компютър, което значи, че в случай че сте левичар, там ще бъде много претрупано и може да пречи на ръката ви с мишката.  Все отново изборът на портове е доста великодушен. Получавате няколко врата USB-A, порт USB-C и порт Thunderbolt 4 за спомагателни джаджи като мишка, телефон и външен SSD диск. Ако преброим портовете с опция за работа с екран, ще открием три, тъй че има доста благоприятни условия за стрийминг на игри или видеоклипове и при LAN срещи.

Като цяло преносимият компютър, както основата, по този начин и капака се усещат като извънредно здрави. Моделът явно е направен с висока доза метал, с цел да се предотврати огъването му. Цялото шаси също има доста крепко покритие, което за към месец, през който го имах, устоя добре на удари и боричкане, без да се повреди.

Клавиатура и тракпад

Клавиатурата и тракпадът на Strix G16 са идеални за игри. Получавате пълноразмерна клавиатура с пълноразмерни клавиши със стрелки, както и специфични бързи клавиши в горната част. Всички бързи клавиши са програмируеми, само че в настройките си по дифолт те ви разрешават да управлявате настройките на вентилатора на преносимия компютър, силата на звука, микрофона и да получите бърз достъп до съпътстващото софтуерно приложение на Asus, което се назовава Armoury Crate.

Клавишите също се усещат много пружиниращи. Те обезпечават великодушен ход от 2 мм. Програмируемата за всеки клавиш подсветка ги прави приятни за игра през нощта.

Тракпадът на преносимия компютър е необятен. Той също по този начин е задоволително бърз.

Екран

QHD+ екранът на G16 с периодичност на освежаване 240 Hz и време за реакция три милисекунди.

Според мен тази композиция от разграничителна дарба, периодичност на освежаване и периодичност на реакция е една от най-хубавите, които можете да получите сега, като нормално основава прелестно детайлни изображения, само че без спиране или раздробяване.

Във всеки случай екранът на G16 е модернизиран за изключителна продуктивност. Подсветката обезпечава приличните 500 нита оптималната бляскавост и наподобява доста ярка. Всъщност панелът се оправя чудесно с изобразяването на цветовете – в игрите, които изпробвах, забелязах изключително ярки червени и зелени цветове. Контрастът също беше изцяло добър, като тъмните области на картите изглеждаха доста заплашително в игри като Genshin Impact и Fortnite. Освен това поддръжката на G-Sync на Nvidia наподобява съвсем изцяло отстрани накъсването на екрана, тъй че можех просто да се любувам на видео и игри в прелестно непрестанно придвижване.

Дисплеят на G16 също по този начин е утвърден от Pantone Validated за тези, които биха желали да го употребяват за дизайнерска работа. Както ще забележим в раздела за продуктивността, преносимият компютър сигурно е задоволително мощен за този тип работа.

Над екрана, уебкамерата е с резолюция 720p. Тя основава задоволително изображения, само че като цяло те са с по-ниско качество, в сравнение с ми се искаше. Не ми се е случвало да върша прекалено много скрийншоти по време на видеочатове. Все отново нещо е по-добре от нищо и стига да не ви се постанова да организирате значими Zoom диалози, при които качеството на видеото е от сериозно значение, тя ще се оправи добре с този трик.

Свързаност и аудио

Аудиото опциите тук се дава от  двата високоговорителя на Strix G16, ситуирани изпод, се оправят чудесно със основаването на богат и разнороден тонален пейзаж, когато възпроизвеждате музика от аудио приложение или слушате музика в игрите. Поддръжката на Dolby Atmos е преимущество за аудиопредлагането на G16, като в действителност покачва звуковото преживяване, изключително в трагични подиуми.

Процесор

Моята численост за обзор беше снабдена с процесор Intel Core i7-13650HX, част от новата линия мобилни процесори Raptor Lake на Intel. Този процесор, който е построен по 10-нанометров индустриален развой, сплотява шест ядра за продуктивност (P-cores) и осем за успеваемост (E-cores) и има най-много 20 влакна. Той се възползва от по-високата оптималната периодичност от 4,9 GHz (това е продуктивност на всички ядра (P-ядра)) и също по този начин има по-голям кеш спрямо еквивалента си от Алдер Лейк – Intel Core i7-12650H.

Поглеждайки първо към резултатите от многонишковия бенчмарк Cinebench R20 и в графиката по-долу, можете да видите, че G16 е отпред в полето от седем, побеждавайки Asus ROG Zephyrus M16 и Razer Blade 16. Това е отличен резултат, като по този метод потвърждава, че този преносим компютър може елементарно да се оправи с интензивни приложения, които употребяват всички ядра на процесора на преносимия компютър, като да вземем за пример AAA игри или редактиране на видео.

Преминаваме към теста с Handbrake и резултатите са също толкоз впечатляващи. Този път G16 приключи кодирането на 30-гигабайтов MKV файл в MP4, употребявайки предварителната конфигурация за Android Tablet, единствено за 746 секунди.

Това е един от най-бързите резултати, които сме виждали тази година, и потвърждава, че Strix G16 е извънредно добър в поддържането на топлинните си параметри, до момента в който извършва интензивна за процесора задача. Докато при други преносими компютри се постановяваше по-рано да се понижи продуктивността при тази задача, нашето устройство за обзор съумя по-добре да управлява и разсейва топлинното си натоварване, с цел да продължи кодирането с хъс.

Тези резултати са извънредно положителни за геймърите. Без да ми се постанова да покачвам продуктивността на процесора в Armoury Crate, Strix G16 съумя да надмине полето на геймърските преносими компютри, чиито процесори са от класа. Резултатът несъмнено е мотив за размисъл… Ако това е, което може да направи нашият модел с процесор i7-13650HX, можем единствено да си представим какво могат да създадат моделите със спортни процесори с по-бързи процесори Intel Core i9-13980HX!

Резултатите също по този начин са доказателство за опциите за продуктивност на новото 13-о потомство процесори от серията HX на Intel. Intel слага своите процесори HX над процесорите за запалянковци от серията H, с цел да предложи на геймърите и създателите това, за което твърди, че е „ допустимо най-хубавата продуктивност, налична сега в преносимите компютри “.

Достатъчно е да се каже, че геймърите могат да бъдат сигурни, че Strix G16 не просто ще започва техните ААА игри, а ще даде една от най-хубавите характерности, които могат да бъдат открити сега в 16-инчов преносим компютър.

Гейминг

Дискретният графичен процесор GeForce RTX 4060 в модела ни за обзор е стъпка нагоре по отношение на началното равнище GeForce RTX 4050 в линията мобилни графични процесори на Nvidia. Един от най-големите козове за геймърите на тази нова видеокарта са нейните 24 ядра за трасиране на лъчи, които един тип укрепват рендирането на светлината и засенчването в игрите и 3D приложенията, позволявайки по-голям натурализъм, в сравнение с е било допустимо до момента.

GeForce RTX 4060 поддържа и DirectX 12 Ultimate, което е най-новата версия на API на DirectX и в последна сметка ще зарежда цяло ново потомство AAA игри. Това е един порядъчен хардуер с добра поддръжка за бъдещето. Този съответен графичен процесор RTX 4060 е надъхан на TGP от 140 вата, което е оптималното допустимо.

За да придобия обща визия за мощността на предлаганата графична обработка, стартирах бенчмарка 3DMark Time Spy на нашия обзор. Резултатът още веднъж беше доста удобен. Докато Razer Blade 16 със своя първокачествен графичен процесор RTX 4090 стоеше с глава и плещи над групата, Strix G16 с по-скромния си графичен процесор RTX 4060 единствено малко отстъпваше на Asus ROG Zephyrus M16, който е екипиран с по-спортен графичен процесор RTX 4070.

Това е страховит резултат, като се има поради ниското място на графичния процесор на нашия преносим компютър в йерархията на графичните карти от серията RTX 40 на Nvidia.

Какво значат тези резултати? Като цяло те са доста окуражаващи. Те демонстрират, че G16 може да се пребори с преносими компютри с по-мощни графични процесори, а също по този начин да създаде по-бързи фрагменти в секунда от преносими компютри с по-стари, само че по-престижни графични процесори.

В резюме, това допуска, че Strix G16 освен е задоволително мощен, с цел да извършва просто ААА игри, само че по-скоро геймърите могат да чакат конкурентна общоприета продуктивност, даже в случай че изберат по-евтин модел с графичен процесор RTX 4060.

Батерия и зареждане

Мощта несъмнено има своята цена. Можете да разчитате на много време за работа или в случай че ще гледате филми или сърфирате в интернет. В случай че желаете да играете обаче – по-добре бъдете покрай контакта. Това важи за доста от прозводителните машини, които другояче биха станали прекомерно тежки с по-големи акумулатори. Нещата са ОК, само че никога не са впечатляващи. Същевременно зарядното е много плътно, тъй че най-добре си го носете с вас.

В последна сметка

Като цяло Asus ROG Strix G16 изсвирва всички верни ноти за продуктивност, функционалност и жанр. Той освен обезпечава отлична продуктивност на процесора и графичната карта, всички нужни портове и елегантно киберпънк отношение, само че също по този начин има превъзходен екран и е на доста по-ниска цена от най-малко един основен съперник.

Разбира се, той има някои неща, в които не блези, като междинния живот на батерията и уебкамера с не доста висока резолюция. Но при толкоз добра продуктивност тези странности остават на назад във времето.

Плюсове
    Стилът на машината наподобява доста привлекателен     Лаптопът употребява чудесно хардуерната си производителност     Дисплеят наподобява ослепително и се оправя добре с придвижването
Минуси
    Струпването на портове от лявата страна няма да е уместно за левичари     Животът на батерията е междинен
Характеристики на модела
    ПРОЦЕСОР: Core i7-13650HX     Оперативна памет: 16 GB DDR5 / 4800 MHz     ГРАФИЧЕН ПРОЦЕСОР: Nvidia GeForce RTX 4060     Дисплей: 16-инчов, QHD+ (2560 x 1600), периодичност на освежаване 240 Hz, IPS-ниво, антирефлексен, съответствие на страните 16:10, цвят DCI-P3, време за реакция 3 ms, G-Sync     Съхранение: 1TB PCIe Gen 4 SSD     Портове: 2 x USB-A 3.2 Gen 2, Thunderbolt 4, USB-C 3.2 Gen 2 (поддържа DisplayPort, доставка на сила и G-Sync, HDMI 2.1, RJ45 Ethernet порт, 3,5 мм аудио жак     Работа в мрежа: Wi-Fi 6E (802.11ax), Bluetooth 5.3     Тегло: 2,50 кг     Размери: 35.4 x 26.4 x 2.26 – cм     Батерия: 90WHr
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР