Астрономите станаха свидетели на огромно изригване на краткопериодичната комета 29P/Schwassmann-Wachmann. Учените

...
Астрономите станаха свидетели на огромно изригване на краткопериодичната комета 29P/Schwassmann-Wachmann. Учените
Коментари Харесай

Мощно вулканично изригване в Слънчевата система! Виновникът - малка комета

Астрономите станаха очевидци на голямо изригване на краткопериодичната комета 29P/Schwassmann-Wachmann. Учените считат, че повече от 1 милион тона газ, лед и други субстанции са изхвърчали в космоса по време на това събитие, които могат да бъдат евентуални градивни детайли за живота на Земята, пише Space.

Кометата 29P / Schwassmann - Wachmann с диаметър 60 км прави цялостна обиколка към Слънцето за съвсем 15 години. Учените считат, че тази комета е най-вулканично дейната по рода си в Слънчевата система. 29P/Schwassmann-Wachmann е една от към 100-те комети, наречени кентаври, и сходно на своите „ родственици “ тя излетя от пояса на Кайпер (регион от ледени обекти оттатък Нептун) и обиколи Слънцето сред Нептун и Юпитер.

Наскоро астрономите видяха, че яркостта на тази комета се е нараснала фрапантно. Внимателните наблюдения доведоха учените до заключението, че повода за това е мощно изригване на кометата. То се оказа вторият по величина за последните 12 години. Първото най-силно изригване е събитие от септември предходната година.

Според Кай Стодард-Джоунс от университета в Кардиф, Англия, такива доста мощни изригвания на комета са доста редки и повода за такива големи изхвърляния не е изцяло ясна.



Ето по какъв начин изглеждаше кометата 29P/Schwassmann-Wachmann след мощното изригване Снимка: NASA

Изригванията на кометата 29P/Schwassmann-Wachmann се назовават ​​криовулканизъм заради обстоятелството, че за разлика от земните вулкани, тя изхвърля не гореща магма, а студени газове и лед. Учените считат, че изригванията на комета пораждат заради огромното количество слънчева топлота.

Известно е, че кометата 29P/Schwassmann-Wachmann изхвърля в космоса примес от въглероден оксид и азотен газ, както и ледени твърди субстанции и течни въглеводороди по време на своите изригвания. Смята се, че последните са вероятните градивни детайли, от които се е появил животът на нашата планета.

Според Ричард Майлс от Британската астрономическа асоциация повече от 1 милион тона материя са изхвърчали в космоса по време на последното изригване на комета. Самият облак от тези субстанции беше почти 56 хиляди км и те летяха в космоса със скорост от 1300 км/ч.

Новите наблюдения допускат, че по-бавното въртене на кометата кара кометата да всмуква слънчевата радиация по-неравномерно, което води до изригвания.

Според Майлс астрономите дълго време не са обръщали огромно внимание на тази комета, открита през 1927 г. Но мощните изригвания през последната година принудиха учените да преразгледат отношението си към този обект. В началото на идната година астрономите възнамеряват да свържат галактическия телескоп Webb, с цел да следят кометата.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР