Астрономите съобщават за очаквана геомагнитна буря, която ще ни връхлети

...
Астрономите съобщават за очаквана геомагнитна буря, която ще ни връхлети
Коментари Харесай

Магнитна буря ни връхлита на 15 и 16 април

Астрономите оповестяват за предстояща геомагнитна стихия, която ще ни връхлети на 15 и 16 април. Според данните от Националната организация за океански и атмосферни проучвания на Съединени американски щати (NOAA), тя ще е от клас G2.

НА 11.04 към 17:00 UTС астрономите от Института по приложна геофизика на НАСА са записали изригване на Слънцето с не огромна активност – М5 (R1) в рентгеновия диапазон от слънчевото леке AR3633.

Изригването беше съпроводено изхвърляне на коронарна маса със скорост от 500-700km/s.

(Интензивността на рентгеновото лъчение от слънчевите изригвания се отбелязва с латинските букви A, B, C, M, X, като с X отбелязват най-мощните изригвания.)

Нека да напомним, че магнитните стихии са разграничени на пет категории - G1 " слаб ", G2 " междинен ", G3 " мощен ", G4 " доста мощен " и G5 " извънредно мощен ".

Какво съставлява геомагнитната стихия?
Геомагнитните стихии съставляват огромни и внезапни разстройства в стойностите на Земното магнитно поле, породени от взаимоотношението му със слънчевия вятър. Когато се следи изригване от някоя от дейните области на Слънцето, в междупланетното пространство се отделя поток от плазма, който се изстрелва със скорост сред 600 и 900 км. /сек. Обикновено към два дни са нужни на този поток да доближи Земята. Заредени частици съумяват да обхванат през полярните области и да провокират образуването на мощни токови системи към екватора и полярните кръгове.
Как да се предпазим?
При геомагнитни стихии лекарите поучават да се съблюдава режим на хранене с плодове и зеленчуци, без скотски мазнини. Доста оказва помощ и пиенето на повече вода. Прекарайте няколко часа на открито, само че и не прекалявайте с разходките, написа Meteo Balkans.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР