Aстрономите съобщават за очаквана геомагнитна буря, която ще ни връхлети

...
Aстрономите съобщават за очаквана геомагнитна буря, която ще ни връхлети
Коментари Харесай

Мощна геомагнитна буря се очаква до часове

Aстрономите оповестяват за предстояща геомагнитна стихия, която ще ни връхлети на 11-12-ти ноември. Според данните от Националната организация за океански и атмосферни проучвания на Съединени американски щати (NOAA), тя ще е от клас G2-G3. Възможни са разстройства в информационните мрежи и даже спиране на интернета тук-там в Европа и Азия, а през нощта против 12-ти и над Съединени американски щати.

Очакват се и полярния сияния, като съгласно прогнозите ще са забележими и на по-ниска географска височина. Страните, които ще следят сиянието са Германия, Полша, Дания и Скандинавските страни, както и Канада и северните щати на Съединени американски щати.

Припомняме, че предходната неделя в небето над България беше видяно полярно зарево, което е рядко събитие за нашите ширини. То е било предходник на мощна магнитна стихия.

Магнитните стихии са разграничени на пет категории - G1 " слаб ", G2 " междинен ", G3 " мощен ", G4 " доста мощен " и G5 " извънредно мощен ", написа Метео балканс.

Причината за предстоящата магнитна стихия е отделената плазма от oгромна коронарнa дупка, която се образува на Слънцето. Коронарните дупки съставляват обособена област, която поражда вследствие на това, че магнитното поле на Слънцето стартира да се отваря и разрешава на слънчевия вятър да излезе.

На ултравиолетовите изображения наподобяват тъмни, тъй като са релативно по-студени и плътни плазмени формирания в горещата и мощно разредена слънчева корона. По-хладната плазма, чийто състав е сходен на този в хромосферата. Това събитие може да се образува за ден и може да се задържи в короната в продължение на седмици или месеци.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР