Астрономите са открили следи от струя (джет), която е била

...
Астрономите са открили следи от струя (джет), която е била
Коментари Харесай

Черната дупка в центъра на Млечния път показва активност

Астрономите са разкрили следи от бликам (джет), която е била излъчена от свръхмасивната черна дупка Стрелец А* в центъра на Млечния път преди няколко хиляди години. Откритието потвърждава, че екзотичният обект не е латентен, а понякога става деен, като гълтам звезди и газ. Това се оповестява в публикация, оповестена в.

За първи път доказателства за съществуването на къса бликам, предавана от южния полюс на Стрелец А*, са получени от рентгеновата обсерватория на НАСА Chandra през 2013 година и радиотелескопа Very Large Array (VLA) в Ню Мексико (САЩ). Тази министруя, която се сблъсква с междузвездната среда, поражда, когато черната дупка погълне солиден обект, да вземем за пример газов облак.

Изследователите са ревизирали съществуват ли признаци за северен джет. Използвайки комплекса на радиотелескопа ALMA, те са разкрили разширяваща се тясна линейна конструкция в молекулярния газ, която се простира на 15 светлинни години. Инфрачервените изображения на телескопа „ Хъбъл “ също демонстрират балон с парещ газ на 35 светлинни години от свръхмасивната черна дупка. Учените считат, че балонът е зародил от конфликта на миниджета с облак парещ газ.

Тъй като струята е задоволително покрай Стрелец А*, тя ще бъде много по-забележима няколко десетилетия откакто свръхмасивната черна дупка още веднъж стане дейна. Тогава каналът, формиран от джета, още веднъж ще се запълни с частици, изпускащи електромагнитно излъчване.
Млечният път ще погълне Магелановите облаци по-бързо, в сравнение с се смяташе
Ако не знаете яркостта на галактически обект, ще бъде доста мъчно да определите на какво разстояние се намира той. А защото във Вселен...



Изображение: NASA / ESA / Gerald Cecil, University of North Carolina / Joseph DePasquale, STScI.

Стрелец А* (Sagittarius A-star, кратко Sgr A*) е ослепителен и доста стилен астрономически радиоизточник в центъра на Млечния път. Намира се покрай границата на съзвездията Стрелец и Скорпион, на към 5,6° южно от еклиптиката. Стрелец A* е местоположението на свръхмасивна черна дупка, сходна на солидните обекти в центровете на множеството, в случай че не и на всички, спирални и елиптични галактики.

 

Още от КОСМОС:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР