Астрономите призовават за спешна защита на местата на Луната, които

...
Астрономите призовават за спешна защита на местата на Луната, които
Коментари Харесай

Учени призоваха за защита на лунните обекти, допринасящи за развитието на астрономията

Астрономите приканват за незабавна отбрана на местата на Луната, които се правят оценка като най-хубавите места в Слънчевата система за съвременни принадлежности, предопределени за откриване на тайните на Вселената.


Най-добрите места са свободни от земни трептения, предпазени са от шумните сигнали на Земята или са доста студени - което ги прави извънредно подобаващи за сензитивно съоръжение, което може да ги направи комфортни за наблюдаване, невъзможни от други места.

Но девствените места, известни като обекти с изключителна научна значителност (Sesis), са застрашени от разрушение от идна вълна от задачи като лунни навигационни и информационни спътници, роувъри и минни интервенции, като в понеделник специалистите предизвестиха, че опазването на скъпите места е " незабавен въпрос ".

" За първи път човечеството би трябвало да реши по какъв начин ще се разшири в Слънчевата система ", споделя доктор Мартин Елвис, астроном от Харвардския и Смитсоновия център по астрофизика в Масачузетс. " Има заплаха да изгубим единствените по рода си благоприятни условия да разберем Вселената ".

До края на 2026 година се чака най-малко 22 интернационалните задачи да кацнат на Луната, като половината от тях ще се насочат към обекти наоколо до южния лунен полюс. Ще последват още, в това число търговски и цивилен спускаеми апарати, а две лунни бази - американска, китайска и съветска - се чака да стартират да действат след 2030-те години.

Без координиращ орган няма какво да предотврати бъдещи конфликти на Луната, споделят откривателите. Рисковете варират от физически конфликти и облаци прахуляк, издигани от лунните действия, до трептения, електромагнитни разстройства и повреди на обектите от сондажни и други интервенции.

Преди две десетилетия вероятността за осъществяване на астрономически проучвания от Луната беше малко повече от фантазия, само че в този момент откривателите имат твърди проекти за принадлежности, някои от които могат да бъдат конфигурирани на лунната повърхнина до края на десетилетието. Те включват оптични, инфрачервени, рентгенови и радиотелескопи, детектори на частици за проучване на слънчевия вятър и галактическите лъчи, както и детектори на гравитационни талази, които усещат фините вибрации в галактическото пространство и време при конфликт на черни дупки и неутронни звезди./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР