Астрономите от БАН съобщават, че именно вечерта между 12 и

...
Астрономите от БАН съобщават, че именно вечерта между 12 и
Коментари Харесай

Тази нощ е пикът на Персеидите в България

Астрономите от Българска академия на науките оповестяват, че точно вечерта сред 12 и 13-и август ще бъде пикът на може би най-наблюдавания метеорен поток у нас - Персеидите. Интензитетът ще е 110 метеори/час, а Луната няма да пречи на наблюденията, тъй като ще е в последната си четвърт.

Учените поучават, че в случай че желаеме да следим метеоритния поток, то е по-добре да излезем от града, защото светлинното замърсяване от него ще пречи на положителните наблюдения.

Заради топлото време, Персеидите са най-наблюдавания метеорен поток в България.

Метеоритния поток се дължи на прекосяването на кометата Суифт-Тътъл наоколо до Слънцето през 1992 година. Тя минава наоколо до нас на всеки 133 години. Именно при прекосяването ѝ наоколо до нашата звезда, са се отчупили дребни частици, които след това изгарят в атмосферата ни, когато планетата ни минава в тяхната зона, всеки август. Именно изгарянето на метеорите провокира красивото събитие.

Според астрономите е доста мъчно да забележим 100 астероида за един час, само че при задоволителна раздалеченост от града и шанс, то можем да забележим десетки. Облачността обаче може да попречи на наблюденията.

Учените допълват, че за други елементи на планетата пикът се е падал предходната вечер.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР