Астрономичната пролет идва, ето кога местим стрелките на часовниците! Тази година

...
Астрономичната пролет идва, ето кога местим стрелките на часовниците!
Тази година
Коментари Харесай

Астрономичната пролет идва, ето кога местим стрелките на часовниците!

Астрономичната пролет идва, ето по кое време местим стрелките на часовниците!

Тази година астрономичната пролет ще настъпи на 20 март в 05:06 ч., тогава е пролетното равноденствие, заяви Пенчо Маркишки, физик от Института по астрономия при Българската академия на науките и от катедра „ Астрономия “ при Софийския университет „ Св. Климент Охридски “.

Лятното часово време (с 1 час напред) ще бъде въведено на 31 март (неделя) в 03:00 ч. и ще бъде годно до 27 октомври (неделя) в 04:00 ч., напомни той.

Скоро след пролетното равноденствие, на 25 март 2024 година, ще се случи първото затъмнение за 2024 година – лунно, от полусянката на Земята. Неговото начало ще се следи от Централна Европа и Централна Африка. Цялото затъмнение ще може да се наблюдава от Западна Европа, Западна Африка, Атлантическия океан, остров Гренландия, Северна и Южна Америка, Тихия океан, елементи от Арктика и Антарктика, сподели физикът. Краят на затъмнението ще се следи от Австралия, Япония и Източна Азия. От България затъмнението няма да може да се следи. По време на явлението Луната ще бъде в съзвездието Дева, а Слънцето – в Риби. Максималната фаза ще настъпи 1,6 дни след лунния разцвет.

Началото на затъмнението от полусянката ще бъде в 06:53 ч., само че за София Луната ще залезе преди този момент – в 06:28 ч., сподели Маркишки. Максималната фаза ще настъпи в 09:13 ч., а краят на затъмнението – в 11:33 ч. Продължителността на явлението ще бъде 4 часа и 40 минути. Магнитудът на затъмнението от полусянката ще бъде 0.958, т.е. Луната ще навлезе в земната полусянка с съвсем целия си диаметър, уточни Маркишки.

Източник: Българска телеграфна агенция

За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Още вести четете в категория Коментари

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР