Астрономическото лято завърши и, за разлика от предхождащите го 45

...
Астрономическото лято завърши и, за разлика от предхождащите го 45
Коментари Харесай

Завръщането на киното: Струват ли си новите филми посещението на салоните?

Астрономическото лято приключи и, за разлика от предхождащите го 45 такива – т.е., за разлика от всички лета от 1975 година насам и излизането на „ Челюсти “ – тази година филмовата промишленост не може да се похвали с излизането на нито един касов шлагер. Причината, несъмнено, е пандемията от ковид. Кината по целия свят останаха затворени през лятото или репертоарът им бе стеснен до остарели заглавия.

Раздвижване имаше едвам в края на сезона, когато по киносалоните въпреки всичко излязоха няколко нови заглавия, измежду които две по всяка възможност щяха да се трансфорат в извънредно печеливши блокбъстъри, в случай че не беше пандемията и всичките съпътстващи я фактори. Те могат да се видят по кината у нас и до през днешния ден – става дума за „ Тенет “ на огромния режисьор Кристофър Нолан и „ Мулан “ на Disney.

Остава въпросът дали те си костват визитата до киното поради рисковете, с които към този момент неизбежно асоциираме сходни обществени прояви. Трудно може да се даде еднопосочен отговор на този въпрос, само че множеството фактори натежават в интерес на „ да “ .

 тенет Warner Bros.

„ Тенет “ излезе първи по кината и несъмнено си коства гледането повече от двата кино лентата. И в реалност е най-добре това гледане да се случи в киносалон с допустимо максимален екран. Кристофър Нолан предлага на феновете същинска офанзива по сетивата с екшън подиуми от естество, невиждано дотук, и образни елементи, основни за развиването на комплексния, комплициран сюжет.

Лентата е научнофантастичен шпионски филм, в който основният воин се пробва да избави света чрез чудноват механизъм за пътешестване във времето – и въпреки и сходен вид изложение на сюжета да звучи необикновено клиширано, човек не може да издаде нищо повече, без да навлезе във значими детайлности. А както знаете, във филм на Кристофър Нолан всички детайлности са значими.

Филмът изисква непрекъснато внимание, с цел да бъде свестен в цялостта си, и даже освен това състояние човек остава с желанието да го изгледа наново, с цел да навлезе в действието и вероятно да удостовери личните си хипотези за случилото се на екрана. В този смисъл „ Тенет “ в реалност има сходни черти с „ Генезис “, само че с едно конкретизиране – „ Генезис “ е много по-лесен за схващане филм.

Това, несъмнено, може да бъде причина за мнозина и да се откажат от желанието да гледат лентата. Ако търсите елементарно смилаем филм за цялото семейство, то следва да заложите на „ Мулан “, а не на „ Тенет “. Проектът на Нолан дава на фена огромна доза от всички харатерни черти от креативния жанр на режисьора – както от мощните, по този начин и от по-слабите.

Точно и по тази причина главната ми рецензия към „ Тенет “ е точно фактът, че филмът не ангажира прочувствено, той е леден, церебрален, логически и пореден, само че не и трогателен.

Много критици са отправяли това обвиняване и към другите филми на Нолан, само че във всеки един от тях персонално аз най-малко съм откривал най-малко по една прочувствена нишка, най-малко по няколко момента от действието, които да ме разчувстван надълбоко – само че не и в „ Тенет “.

 кристофър нолан Getty/Gulliver

Вероятно това ще се промени, когато виждам кино лентата наново и се съсредоточа повече точно върху този негов аспект, а не върху комплицирано структурираното и интелектуално ангажиращо деяние. Акцентът на режисьора и сценарист е точно върху това. По този метод лентата може и да поляризира зрителските реакции на хора, изцяло незапознати с творчеството на Нолан дотук и очакващи нещо друго.

Но даже при второ гледане съм сигурен, че още веднъж ще остана учуден от виртуозната работа на Нолан и екипа му по екшън сцените в лентата, които са неповторими и единствени по рода си макар гневното софтуерно развиване на киното в последните няколко десетилетия. Най-хубавото нещо е, че са точно такива освен поради изключителните механически похвати, използвани в практическата им реализация и снимането им, а и тъй като са обусловени напълно от сюжета.

 мулан Walt Disney Pictures

Случаят с „ Мулан “ е много по-различен. В лентата също са налице зрелищни и качествено снимани екшън подиуми, които обаче не изпъкват с никаква автентичност. Всъщност екшън сцените във кино лентата са симптоматични за продукцията като цяло – положителните планове от страна на основателите са явни, само че крайните резултати надалеч не са толкоз приемливи.

Всеки наясно със сюжета на „ Мулан “. Историята на младото момиче, което се преобразява в мъж, с цел да заеме мястото на болния си татко в китайската войска, е именита. Тя към този момент е обезсмъртена и в анимационен филм на Disney от 90-те години на предишния век. В новата игрална версия на студиото има редица изменени детайли, и не всички са изменени към по-добро.

На първо място изпъква мъчителната липса на личностно израстване в основната героиня. От момента, в който се срещаме с нея в зрелост, до края на действието, тя е все същият човек и не претърпява никаква промяна макар видимо трагичните събития, които претърпява. Това автоматизирано я отдалечава от фена, а и съвсем нулира значимостта на протичащото се към нея поради обстоятелството, че явно няма никакъв резултат върху нея.

От самото начало тя има изключителни акробатични и бойни умения, знае по какъв начин да борави и с лък, и с меч, като че ли не е расла като обикновено момиче в консервативно патриархално общество, а като родена супергероиня в ултралиберална химера. Единствената изкупителна линия на персонажа на този безразсъден декор е играта на очарователната Уайфи Лиу, която прави каквото може със заложения ѝ сюжет.

 мулан Getty

Поддържащите реализатори построяват същинска подчиненост от екшън звезди от китайски генезис. Дони Йен, последната звезда, излязла от азиатските филми за смесени бойни изкуства, играе един от генералите от войската, в която попада Мулан; Джейсън Скот Лий, най-известен с представянето си като Брус Лий в биографичния екшън „ Дракон “, пък извършва ролята на злобен родов вожд; а живата легенда Джет Ли, несъмнено, е императорът на Китай.

Всички те придават престиж и тежест на другояче незадълбочено показаното деяние със самото си наличие. Именно те и поклонението, което изпитвам пред тях, бяха повода да изляза от киносалона с глуповата удовлетворена усмивка на лицето си преди да си направя труда да проучвам видяното на екрана. Но даже резултатът от тяхното харизматично наличие е понижен от сюжета на лентата.

 мулан Getty

А казусът на сюжета не е в главното му обръщение. Проблемът е в маниера на поднасянето му – клиширан и скован, подобаващ за разбиране единствено от по-малките фенове, които към момента не са се сблъсквали с сходен вид разкази задоволително пъти. „ Мулан “ има задоволително фактори, с които да разсея и родителите им – положителни артисти и умело хореографиран екшън – само че не и да ги очарова.

В този смисъл бих си разрешил да повторя казаното нагоре, а точно, че „ Мулан “ е най-хубавата алтернатива за занимателно прекарано време в киносалона от цялото семейство все още. Но в случай че желаете да вдигнете интелектуалната летва по-високо и да видите нещо автентично, завладяващо и ангажиращо на всяко едно равнище на човешкото усещане, то филмът за гледане от вас е „ Тенет “.

А в този момент идете на кино, с цел да дадете своя принос към това да опазим обичаната промишленост жива!
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР