Астрономическото лято тази година ще започне на 21 юни, сряда,

...
Астрономическото лято тази година ще започне на 21 юни, сряда,
Коментари Харесай

Вижте кога настъпва астрономическото лято!

Астрономическото лято тази година ще стартира на 21 юни, сряда, в 17:57 ч. българско време. Това е денят на лятното слънцестоене, който е най-дългият ден в годината, траещ 15 часа, 19 минути и 35 секунди за Астрономическата обсерватория на СУ „ Св. Климент Охридски “ в София, заяви Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с НАО при Българска академия на науките и катедра „ Астрономия “ при СУ „ Св. Климент Охридски “.

„ На този ден Слънцето огрява най-добре Северното полукълбо на Земята, тъй като на обяд се издига най-високо в небето. За наблюдаващ, намиращ се на Тропика на Рака, по обяд Слънцето минава тъкмо през зенита, а за София то се издига до височина 70 градуса и 46 дъгови минути над южния небосвод, в 13:28:25 ч. за обсерваторията на СУ. Това в действителност е моментът на така наречен локално пладне по същинско слънчево време за същото наблюдателно място “, съобщи Маркишки пред Българска телеграфна агенция.

В деня на лятното слънцестоене Слънцето се намира в най-източната част на съзвездието Бик (Телец), покрай границата му със съзвездията Близнаци и Орион.

След датата на слънцестоенето продължителността на дните стартира да понижава, само че изначало незабележимо – едвам с по няколко секунди през всеки от идващите дни, посочи физикът.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР