Астрономи успяха да погледнат зад черна дупка за първи път

...
Астрономи успяха да погледнат зад черна дупка за първи път
Коментари Харесай

Астрономи видяха задната част на черна дупка. Потвърдиха теорията на Айнщайн

Астрономи съумяха да погледнат зад черна дупка за първи път и потвърдиха, че Алберт Айнщайн е бил прав по отношение на това по какъв начин се държат тези мистериозни небесни колоси.

Международен екип от откриватели употребява мощни рентгенови телескопи, с цел да изследва свръхмасивна черна дупка на 800 милиона светлинни години в центъра на далечна вселена.

Изследователите видяха нормалните отличителни белези на черна дупка, само че също по този начин видяха светлина – под формата на рентгенови лъчи – която се излъчва от далечната страна на черната дупка.

Черните дупки се раждат, когато гигантска звезда избухне в свръхнова и по-късно се срути в себе си. Това образува неясно компактен материал, който гълтам всичко в общата си местност и затова би трябвало да е невероятно да се види светлина от гърба на черната дупка.

Общата доктрина на относителността на Айнщайн обаче предвижда през 1915 година, че гравитационното привличане на черни дупки евентуално е толкоз голямо, че те изкривяват самата тъкан на пространството, усукват магнитни полета и огъват светлината.

В резултат на това теорията на Айнщайн твърди, че би трябвало да е допустимо да се видят светлинни талази, изхвърлени от далечната страна на черната дупка заради изкривените магнитни полета, настоящи като огледало.

Експертите одобряват теорията, само че до момента не бяха в положение да следят явлението непосредствено. Сега с помощта на актуалните телескопи и създаването на мощно чувствителни принадлежности това стана допустимо.

Дан Уилкинс, астрофизик от Станфордския университет, учи механиката на това по какъв начин черна дупка раздира атомите и електроните и рентгеновите лъчи, които след това създава. След като ревизира данните, той видя каквото очакваше – рентгенови лъчи изригнаха непосредствено към Земята от ядрото на черната дупка, само че също по този начин се появи и ненадейно ехтене малко по-късно.

„ Това, споделя той, бяха рентгенови лъчи, които бяха изхвърлени в противоположната посока на Земята, само че бяха отразени от изкривеното магнитно поле на черната дупка “.

Откритието, оповестено в Nature, още веднъж потвърждава, че Айнщайн е бил прав, като в допълнение поддържа общата доктрина на относителността.

„ Преди петдесет години, когато астрофизиците стартират да спекулират по какъв начин магнитното поле може да се държи покрай черна дупка, те нямат визия, че един ден може да имаме техниките да следим това непосредствено и да забележим общата доктрина на относителността на Айнщайн в деяние “, споделя проф. Роджър Бландфорд, съавтор на проучването, също от Станфордския университет.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР