Астрономи обявиха в сряда, че са открили силно, структурирано магнитно

...
Астрономи обявиха в сряда, че са открили силно, структурирано магнитно
Коментари Харесай

Астрономи откриха мощно спираловидно магнитно поле около централната черна дупка на Млечния път

Астрономи оповестиха в сряда, че са разкрили мощно, структурирано магнитно поле, усукано спираловидно към свръхмасивната черна дупка в центъра на Млечния път, оповестява Българска телеграфна агенция.

Откритието показва незнайни до момента качества на извънредно мощния обект, намиращ се в центъра на нашата вселена.  Структурата на магнитното поле, излъчващо се от ръба на черната дупка Стрелец A* (съкратено Sgr A*), доста прилича тази към единствената друга черна дупка, която в миналото е била заснемана, и която се намира в центъра на близката вселена Месие 87 (М87), споделят откривателите. 

Това демонстрира, че мощните магнитни полета може да са обща характерност на черните дупки, допълват те.  Магнитното поле към черната дупка в вселена М87, наречена М87*, ѝ разрешава да изстрелва мощни струи от материя в космоса, споделят откривателите. От това следва, че въпреки и до момента да не са открити такива струи към Sgr A*, те може би съществуват - и евентуално ще бъдат следени в близко бъдеще, допълват те.  

Астрономите разгласиха ново изображение, което за първи път демонстрира средата към Sgr A* в поляризирана светлина, разкривайки структурата на магнитното поле. Поляризираната светлина идва от субатомни частици - електрони, които се въртят към линиите на магнитното поле.  

Sgr A* има 4 милиона пъти по-голяма маса от тази на нашето Слънце и се намира на към 26 000 светлинни години (9,5 трилиона км) от Земята.  

„ От известно време се убеждаваме, че магнитните полета играят основна роля в метода, по който черните дупки се хранят и изхвърлят материя в мощни струи “, споделя астрономът Сара Исаун от Центъра за астрофизика „ Харвард-Смитсониън “ и съръководител на проучването.  

„ Това ново изображение, дружно с поразително сходна поляризационна конструкция, следена в доста по-голямата и по-мощна черна дупка М87*, демонстрира, че мощните и структурирани магнитни полета са от решаващо значение за това по какъв начин черните дупки взаимодействат с газа и материята към тях “, добави Исаун. 

Черните дупки са извънредно плътни обекти с толкоз мощна гравитация, че даже светлината не може да се измъкне от тях, което ги прави извънредно сложни за наблюдаване.  „ Магнитното поле наподобява е проведено в серпантина, сходно на М87*. Тази геометрия на магнитното поле допуска, че черната дупка задвижва доста мощни струи, които се изстрелват в галактиката “, сподели различен от откривателите, астрономът от Центъра по астрофизика Анджело Рикарте.  

Според откривателите доказателствата за бликам, излизаща от Sgr A*, се усилват.  „ Едно от нещата, които в действителност ни вълнуват, е предсказанието за мощна бликам. С подобряването на апаратурата ни през идващите години, в случай че тя съществува, би трябвало да успеем да я извлечем от данните “, сподели Рикарте. 

Откритията са оповестени в Astrophysical Journal Letters.   

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР