Астрономи направиха първите измервания на предполагаемата новоткрита междузвездна комета, които

...
Астрономи направиха първите измервания на предполагаемата новоткрита междузвездна комета, които
Коментари Харесай

Астрономи направиха първите измервания на новооткритата комета

Астрономи направиха първите измервания на хипотетичната новоткрита междузвездна комета, които дават информация за химическия й състав, заяви Би Би Си.

Космическото тяло C/2019 Q4 (Борисов) е едвам вторият прочут междузвезден обект след странната " пура " Оумуамуа, която беше видяна през 2017 година Затова телескопи от целия свят бяха ориентирани към него, съобщи Българска телеграфна агенция.

Ранните резултати демонстрират, че съставът му евентуално не е доста друг от този на кометите в Слънчевата система.

Астрономите са употребявали инструмента " Озирис " на 10,4-метровия телескоп в Ла Палма, Испания, с цел да получат забележимия набор - измервания на отразената от кометата Борисов слънчева светлина. Той дава алената част от общия набор и по тази причина единственото, което виждат астрономите, е наклонът, който е подобен на този на кометите от Слънчевата система.

През идващите дни астрономите ще получат и измервания в синята част от спектъра на кометата, от която могат да получат информация за органични молекули (на базата на въглерода), каквито има в кометите в Слънчевата система, да вземем за пример цианид.

Специалистите чакат да открият и отклонения, когато проучват данните.

Съществува доктрина, че кометите може да са донесли живота на Земята - със съдържащите се в тях органични молекули. Ако такива бъдат открити на комета от друга звездна система, това може да значим извод за капацитета за живот на екзопланетите.

Състав, подобен с този на кометите към нас, " би означавал, че на други места в галактиката ни процесите и изискванията са сходни като тези в Слънчевата система ", изясни доктор Мигел Сера Рикар от Института по астрофизика в Тенерифе.

Кометите се състоят от лед и прахуляк. Те са " мръсни снежни топки ", формирани в най-външните региони на протопланетния диск - масата от газ и прахуляк към млада звезда. Водата в тях е замръзнала, тъй като е доста отдалечена от звездата.

C/2019 Q4 беше открита на 30 август от фена астроном Генадий Борисов. Кометата има мощно ексцентрична орбита. Измерванията на извивката й демонстрират, че тя не може да се е насочила към Слънцето. Очаква се кометата да остане в Слънчевата система към година.

През уикенда телескопът " Джемини " на Хавай направи цветна фотография на Борисов. На нея се виждат райета и подчертана опашка. Цветът е като на кометите с дълъг интервал в Слънчевата система. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР