Астронавтът Скот Кели държи рекорда за най-много последователни дни, прекарани

...
Астронавтът Скот Кели държи рекорда за най-много последователни дни, прекарани
Коментари Харесай

Астронавтът Скот Кели счупи рекорда по седене в космоса, но после с него се случват ужасни неща

Астронавтът Скот Кели държи върха за най-вече поредни дни, прекарани в космоса, само че достижението му идва с висока цена. След завръщането си на Земята, Кели е установил доста здравословни проблеми, свързани с престоя му на Международната галактическа станция (МКС), само че той е бил изцяло наясно с рисковете, когато кандидатства за 340-дневната задача. Учените изследват резултатите, които оказва откритият космос върху човешкото тяло, и се надяват привикването на Кели към земните условия да им помогне по-добре да схванат каква роля играе гравитацията що се отнася до човешкото тяло и здраве.

След една година в космоса, Кели се сблъсква с редица здравословни проблеми, които споделя в книга, озаглавена „ Издръжливост”. Те са извънредно изтощителни и ще се бори с тях до края на живота си. Космосът е задоволително плашещ и без влошеното здраве на Скот Кели, само че както наподобява, нулевата гравитация върви в комплект с нула здравни бонуси.


„ Мога да усетя по какъв начин тъканите на краката ми се подуват. Проправям си път към банята, местейки тежестта си от единия към другия крайник, и с преднамерени старания. Ляв. Десен. Ляв. Десен. Стигам банята, псукам осветлението и поглеждам краката си. Подути са като извънземни талпи и въобще не са крайници. „ Глезените му са толкоз подути, че в случай че ги пипнете, няма да усетите нито една кост.

„ По целия си тил имам чудноват обрив, както по задната част на краката ми, задната част на главата и втата ми – на всички места, където тялото ми се е докосвало до леглото.” Парещата кожа реагира като при алергия.

„ Изложен бях на радиационно излъчване повече от 30 пъти над нормата за човек, живеещ на Земята. Това е еквивалентно на 10 рентгенови фотоси на гърдите всеки ден. Радиационното облъчване усилва риска от развиване на съдбовно раково заболяване до края на живота ми.”


Скот Кели постоянно подвига температура и не се усеща добре – като че ли тялото му непрекъснато се бори с някаква зараза.

„ Трудно ставам. Откривам края на леглото. Свалям си краката. Сядам. При всяко деяние имам възприятието, че се боря с плаващи пясъци. Когато към този момент съм изправен, болката в краката ми е ужасяваща и чувствам нещо още по-тревожно от нея: по какъв начин кръвта от цялото ми тяло се спуска към краката, също както кръвта се стича в главата ви, в случай че извършите челна стойка.”

„ Спал съм единствено няколко часа, само че се усещам зашеметен. Трудно пристигам в схващане, с цел да се помръдна и да кажа на Амико какъв брой извънредно се усещам. Наистина ми се гади, тресе ме и болките ми се утежняват. Не се усещах по този начин след последната си задача. Сега е доста, доста по-зле.”

„ Март 2016 година, още веднъж съм на Земята след година в космоса, или по-точно казано от 48 часа. Отблъсквам се от масата и се пробвам да се изправя, усещам се като доста остарял човек, който се измъква от лежанка.”

„ Всяка част от тялото ми ме боли. Всичките ми стави и мускули стачкуват против притискащото налягане на гравитацията. Също по този начин доста ми се гади, само че към момента не съм повърнал. Свалям си облеклата и лягам в леглото, наслаждавайки се на допира на чаршафите и натиска на одеялото над мен, на пухкавата възглавница под главата ми.”

Източник: sci-techuniverse.com, представен от framar.bg.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР