Астронавтът Франк Рубио току-що постави нов рекорд на САЩ за

...
Астронавтът Франк Рубио току-що постави нов рекорд на САЩ за
Коментари Харесай

Астронавтът Франк Рубио подобри рекорда на САЩ за най-дълъг престой в космоса

" Астронавтът Франк Рубио преди малко сложи нов връх на Съединени американски щати за престой в космоса, като засенчи предходния връх от 355 поредни дни на борда на галактическата станция ", заяви НАСА в обществената медийна платформа X, известна преди като Twitter, споделяйки фотография на Рубио на МКС.


" Това е най-дългата задача за всички астронавти на НАСА. Той ще се завърне на Земята на 27 септември, когато ще е прекарал 371 дни в космоса ", прибавиха от организацията.

Предишният връх беше подложен през март 2022 година от астронавта Марк Ванде Хей.

Рубио излетя на борда на съветския галактически транспортен съд " Союз МС-22 " на 21 септември 2022 година дружно с космонавтите Сергей Прокопиев и Дмитрий Петелин.

Екипажът трябваше да се върне на Земята след към шест месеца на галактическата станция, само че заради огромен теч на охладителна течност галактическата им капсула трябваше да се върне на Земята без екипажа си през март тази година.

Изпратен е нов галактически транспортен съд, който да прибере екипажа вкъщи, само че не и преди Рубио да счупи върха на Съединени американски щати за най-дълъг престой в космоса.

Изследователите се интересуват от резултатите на продължителния галактически престой върху човешкия организъм, в това число по какъв начин микрогравитацията въздейства върху костната маса.

Но международният връх за най-дълъг индивидуален престой в космоса принадлежи на съветския космонавт Валери Поляков, който прекарва 437 дни в околоземна орбита. Поляков умря през септември предходната година на 80-годишна възраст.

По данни на НАСА Рубио е определен от НАСА да се причисли към класа на претендентите за астронавти през 2017 година и се е явил на работа през август 2017 година През 1998 година роденият във Флорида Рубио приключва Военната академия на Съединени американски щати, а през 2010 година получава докторска степен по медицина от Университета на военните служби по здравни науки. Рубио също по този начин служи като водач на хеликоптер " Блекхоук " и навърта повече от 1100 часа, в това число по време на задачи в Босна, Афганистан и Ирак. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР