Астрофизиците за първи път успяха да се докоснат“ до хоризонта

...
Астрофизиците за първи път успяха да се докоснат“ до хоризонта
Коментари Харесай

Астрономите „докоснаха“ хоризонта на събитията на нашата черна дупка

Астрофизиците за първи път съумяха да се „ допрян “ до хоризонта на събитията на свръхмасивната черна дупка – Стрелец А* – в центъра на нашата вселена.

Те съумели да потвърдят, че тя има магнитно поле, което ѝ оказва помощ да захваща материя и да изплюва част от нея във тип на светлина и частици с висока сила, излиза наяве от публикация, оповестена в сп. Science.

„ Съществуването на тези магнитни полета е предсказвано от теории, само че до момента никой не е успявал да ги види. Тези наблюдения ни разрешиха да сложим на твърда пробна основа десетилетия теоретизирания и калкулации “, споделя Шеп Долеман (Shep Doeleman) от Масачузетския софтуерен институт (САЩ).

Долеман и сътрудниците му съумели да извършат това изобретение с помощта на неповторимия телескоп интерферометър Event Horizons Telescope, който сплотява мощностите на най-чувствителните радиообсерватории на света в Калифорния, Аризона, Хавайските острови и даже на Южния полюс на Земята.

Главната цел на този план е да се „ добере “ до хоризонта на събитията на черната дупка Стрелец A* (Sgr A*), ситуирана в центъра на Млечния път, и да изучи всестранно нейните свойства. Обединението на мощността на телескопите разрешило на учените да реализират резолюция, превишаваща чувствителността на „ Хъбъл “ хиляда пъти.

За първите триумфи на този план и първите наблюдения учените разказали още през април тази година. По думите им EHT е съумял да се добере до хоризонта на събитията на нашата черна дупка и да реализира рекордна резолюция, 10 пъти превишаваща точността на предходните наблюдения.

Като изучили поляризацията на лъчението, излизащо от „ сърцето “ на Стрелец Sgr A*, създателите на публикацията забелязали, че някои изпускани от нея радиовълни били „ закръглени “, което сочи, че на хоризонта на събитията на черната дупка и в акреционния ѝ диск участват мощни магнитни полета.

Тяхната конструкция била извънредно необикновена – силата на магнитното поле в обособени райони на диска се променяло на всеки 15 минути, а неговата настройка била доста друга в другите ъгълчета към Sgr A*. Например магнитното поле в най-далечната част от диска било много безредно, което учените съпоставят с това, по какъв начин наподобяват заплетени спагети.

В диаметралност на това районите, ситуирани в основата на джета – поток частици с висока сила и електромагнитни талази, „ изплювани “ от черната дупка – противоположното, били доста подредени.

Както счита Долеман, бъдещото проучване на разликите в магнитната конструкция на тези сектори от акреционния диск и покрайнините на хоризонта на събитията ще разрешат да се разбере по какъв начин се раждат джетовете и за какво някои черни дупки, в това число и Sgr A*, имат извънредно слаби „ плюнки “.

РИА Новости

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР