Астероидите са главни действащи лица в редица теории както за

...
Астероидите са главни действащи лица в редица теории както за
Коментари Харесай

Астероидът, който мина рекордно близо до Земята

Астероидите са основни настоящи лица в редица теории както за изгубването на динозаврите, по този начин и за възможния предстоящ завършек на света. Но в реалност тези галактически тела постоянно минават наоколо до нашата планета и това не води до нищо значително.

Подобен образец е последният метеорит, за който NASA заяви, че е минал рекордно покрай Земята. Той получи името 2020 QG, има размерите на автомобил и е прелетял на 2950 километра от нас. Това е най-близкото разстояние, измервано в миналото до момента, за метеорит, който не е блъснал повърхността на планетата.

Заради дребните размери на метеорита, нямаше да се стигне до съществени последици, даже да се беше разрушил на Земята. Според откривателите, той щеше да избухне във въздуха на няколко километра височина и най-вероятно изобщо нямаше да разберем за това. Но, въпреки всичко, не трябва да забравяме и за метеоритния гърмеж в Челябинск през 2013 година

LOOK: An asteroid the size of an SUV passed 1,830 miles (2,950 kilometers) above Earth, the closest asteroid ever observed passing by our planet, NASA said.

NASA/JPL-Caltech
— Inquirer (@inquirerdotnet)
Това, което най-много тормози астрономите е, че те не са знаели за съществуването на 2020 QG досега, в който не е минал около земната орбита.

Той е пристигнал от посока на Слънцето и придвижването му не е било разпознато авансово. Така за пръв път в историята си обсерваторията Паломар в Калифорния регистрира съществуването на сходно галактическо тяло цели шест часа след прекосяването му около нас, предава.
 NASA, новите фотоси на Марс и какво разбираме от тях
Марс от близко в невиждани до момента фрагменти

Червената планета от друга вероятност

Но това надалеч не е първият случай, в който метеорит се изплъзва от директорията на телескопите. Въпреки дейното сканиране на Космоса от NASA, организацията съумява да улови едвам 90% от евентуалните астероиди-убийци с диаметър по-голям от 140 метра . Затова и в този момент се работи по галактически телескоп, който да прихваща всички обекти, идващи по посока на Слънцето.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР