Астероидът Веста отново поднесе изненада на астрономите. По-малко от три

...
Астероидът Веста отново поднесе изненада на астрономите. По-малко от три
Коментари Харесай

На астероида Веста откриха нещо доста странно

Астероидът Веста още веднъж сервира изненада на астрономите. По-малко от три месеца откакто обявиха за съществуването в един от кратерите му на водород, учените оповестяват за друга находка. Нещо необикновено е било открито в кратер на метеорита. Този път, можем да приказваме за съществуване на вода в течно положение на Веста.

За в този момент обаче това е единствено едно предложение, направено въз основа на разбор на фотоси на кратер, в който астрономи от Университета на Калифорния в Лос Анджелис разкрили тесни канали. Някои от тези канали наподобяват на прави дерета, а други се вият, завършващи със седиментни басейни.

" Прави дерета, ние чакахме да забележим на Веста. Те са резултат от свличането на изсъхнал материал като пясък. Подобни има и на спътника на Земята. Но извитите дерета ни изумиха ", разяснява Дженифър Скъли от Университета на Калифорния.

Някои от криволичещите дерета дълги, а други тесни. На някои места те образуват V-образни структури и се свързват между тях.

На Земята могат да се видят сходни дерета в кратера Метеор в Аризона. Там те са се появили вследствие на въздействието на вода. Марс също има сходни образования, само че природата им към момента не е изяснена.

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР