Астероидът ударил Земята преди 68 милиона години и предизвикал апокалиптичен

...
Астероидът ударил Земята преди 68 милиона години и предизвикал апокалиптичен
Коментари Харесай

Изтреблението на динозаврите – чиста случайност …

Астероидът блъснал Земята преди 68 милиона години и провокирал апокалиптичен безпорядък, довел до изгубването на динозаврите, е провокирал това заради стичане на събитията, а не толкоз поради своя размер.

Според ново проучване, метеоритът е бил с величина от към девет благи. Това е все едно една песъчинка да удари топка за боулинг , споделят учените. Сам по себе си ударът не е причина за генералните промени настъпили на Земята. Причина за измененията е това, че метеоритът е блъснал при рухването си на Земята огромна група скали, богати на сяра. Това е довело да световната зима на планетата, по време на която са изчезнали доста скотски и растителни типове.

Учените са сондирали към 1600 метра под  дълбокия над 30 км кратер, останал от удара на метеорита. Той се намира в Мексиканския залив, покрай полуостров  Юкатан.  Мястото е било намерено от геолози през 1991 година и до момента разнообразни теории изясняват повода за пагубните последствия от удара, които надалеч надвишават въздействието, което той би трябвало да провокира.

След разбор на новите проби извадени от дълбоката 1600 метра сонда, проф. Шон Гюлик от университета в Остин, Тексас и проф. Джоана Морган от Импириал Колидж в Лондон смятат, че са намерили отговора на това противоречие.

Астероидът е блъснал Земята на допустимо най-неподходящото място,

споделя Гюлик пред вестник Сънди Таймс. Ако метеоритът беше просрочен или избързал малко, той щеше да падне в дълбоките води на Атлантическия или на Тихия океан, а това би означавало доста по-малки последствия за Земята. Слънцето би достигало до планетата и това, което се е случило е могло да бъде избегнато.

Сондажът е посочил, че след удара повече от 100 милиарда тона сулфати са били вдигнати в атмосферата . Като се прибавят и пушеците от зародилите след удара пожари, стават ясни аргументите за планетарната зима настъпила след удара и станала причина за изгубването на доста скотски и растителни типове.

В резултат на удара на метеорита, междинната температура на повърхността на Земята се е намалила най-малко с 26 градуса по Целзий, като сред 3 и 16 години е било непрекъснато мразовитото време с температури под нулата.  Времето за последователно възобновяване на естествените температури е траяло повече от 30 години, демонстрира разбора на Юлия Брюгер от Института по климата в Потсдам, Германия.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР